Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας απέρριψε την πρόταση για την επικύρωση των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ καταψήφισε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα.

Ads

Μόνο 55 βουλευτές ψήφισαν “ναι” στην πρόταση για την έγκριση των νέων αρμοδιοτήτων του EFSF που είχε συνδεθεί και με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Εννέα βουλευτές ψήφισαν “όχι”, ενώ 60 βουλευτές απείχαν. Συνολικά 124 βουλευτές ήταν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο που έχει 150 έδρες.
Πάντως το ενδεχόμενο διεξαγωγής και δεύτερης ψηφοφορίας εντός των ημερών παραμένει ανοιχτό. Εκεί, οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να υποστηρίξουν τη διεύρυνση του EFSF.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούσαν ότι η κυβέρνηση θα έχει και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης σε αντάλλαγμα ίσως για πρόωρες εκλογές. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δεύτερη ψηφοφορία.

Η πρωθυπουργός Ραντιτσόβα κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι «το ευρώ μας απειλείται, η μεταβαλλόμενη κατάσταση χρειάζεται γρήγορη και άμεση δράση».

Ads

Η Σλοβακία ήταν η τελευταία χώρα που κλήθηκε να εγκρίνει τον EFSF.