Οι προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην Πολωνία έχουν ήδη ξεκινήσει, την ίδια ώρα που στη Γερμανία έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση γύρω από το εάν η εθνική ομάδα της χώρας θα πρέπει ή όχι να επισκεφθεί το Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Ο Χένρικ Μπρόντερ, διαπρεπής Γερμανο-εβραίος συγγραφέας υποστηρίζει σε άρθρο του στο Der Spiegel ότι τέτοια κίνηση θα ήταν μια φτηνή άσκηση καθώς η ομάδα δεν έχει κανένα λόγο να επισκεφθεί το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ads

Είναι γεγονός πως το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, μία ώρα από την Κρακοβία, στο οποίο ένα εκατομμύριο εβραίοι έχασαν τη ζωή τους, αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς της Πολωνίας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης.

Οι επισκέπτες της πόλης μπορούν με ένα κόστος περίπου 25ευρώ, κατόπιν συνεννόησης με οποιοδήποτε ξενοδοχείο, να αφήσουν την Κρακοβία μετά το πρωινό και να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο τους πριν από το δείπνο, ενώ διατίθενται και εκπτώσεις σε ομάδες.

Ο Ντιέτερ Γκράουμαν, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων στη Γερμανία, αναφέρει πως εάν οι παίκτες της Γερμανίας παρακάμψουν την επίσκεψη στο Άουσβιτς «Θα στείλουν ένα καταστροφικό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί οι νέοι παίκτες δεν έχουν το φταίξιμο, αλλά φέρουν την ευθύνη».

Ads

Είναι μάλλον προφανές ότι οι παίκτες δεν έχουν το φταίξιμο για ότι συνέβη στο Άουσβιστς, επομένως μόνο ως πλάγια δήλωση του ακριβώς αντίθετου ισχυρισμού μπορεί να θεωρηθεί αυτό το λογοπαίγνιο. Και η ερώτηση είναι: Για ποιό λόγο ακριβώς φέρουν την ευθύνη; Για το γεγονός ότι το Μουσείο Άουσβιτς δεν γίνεται πάλι στρατόπεδο συγκέντρωσης; Επειδή ο κόσμος δεν ξεχνά τί έγινε στο Άουσβιτς; Ορδές ιστορικών, σκηνοθετών, δημοσιογράφων, και διευθυντών μουσείων επιβεβαιώνουν ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Οι ποδοσφαιριστές με τη σειρά τους τί ακριβώς πρέπει να κάνουν εκεί; Να ορκιστούν ότι είναι λυπημένοι; Να εξηγήσουν ότι αυτό το πράγμα «δεν θα ξαναγίνει»; Έχει σκεφτεί κανείς άραγε το ενδεχόμενο να επηρεαστούν τόσο πολύ ψυχολογικά οι παίκτες της Γερμανίας από αυτή την επίσκεψη ώστε να χάσουν στο τουρνουά; Ο μόνος λόγος για να πάει κάποιος παίκτης εκεί είναι για προσωπικούς του λόγους και όχι σε μια συντεταγμένη αποστολή-εκδρομή με την παρουσία καμερών να μεταδίδουν το ‘’γεγονός’’.

Μία κατ’ επίφαση αλληλεγγύη στους νεκρούς Εβραίους είναι τουλάχιστον μία φθηνή άσκηση. Οι άνθρωποι που εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς δεν μπορούν να ξανασκοτωθούν αλλά ούτε και να διασωθούν αναδρομικά. Είναι επομένως προτιμότερο η όποια αλληλεγγύη να δηλώνεται εμπράκτως στους ζωντανούς του σήμερα.

Πηγή: Der Spiegel

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς