Προσχέδιο συμφωνίας που περιέχει «απαράδεκτα» στοιχεία και παρεκκλίνει από όσα συμφωνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κατέθεσε η Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος και το απέρριψε. 

Ads

Το Κρεμλίνο έχει πει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα ήθελε και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις εστιάζοντας σε ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου, τους οποίους αρνείται η Μόσχα.

Σήμερα, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ουκρανία παρουσίασε ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας στη Ρωσία χθες, Τετάρτη, όμως αυτό δεν περιείχε προτάσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι δύο πλευρές.

«Αυτή η ανικανότητα γι΄άλλη μια φορά να εξευρεθεί συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου, τη θέση του για παράταση ακόμη και υπονόμευση των συνομιλιών απομακρυνόμενο από την κατανόηση η οποία επιτεύχθηκε», είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι προτάσεις του Κιέβου είναι «απαράδεκτες».

Ads

Όπως είπε, στο κείμενο των προτάσεων που είχαν γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε αποκλείσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, από τις εγγυήσεις ασφαλείας και εδαφικής ακεραιότητας που ζητάει το Κίεβο — στο νέο έγγραφο που παρουσίασε χθες, αυτό το σημείο απουσιάζει.

Επίσης, το Κίεβο ζητούσε, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευθούν απευθείας για την Κριμαία και το ουκρανικό Ντονμπάς, την περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας όπου η Μόσχα αναγνώρισε τις αρχές των αυτονομιστών αμέσως πριν ξεκινήσει την επίθεσή της.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο υπουργό, το Κίεβο υπαναχώρησε από έναν όρο που προέβλεπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εναντιωθεί σε οιεσδήποτε μελλοντικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

«Βλέπουμε με αυτό πως το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, που ωθούν τον πρόεδρο Ζελένσκι να συνεχίσει τις μάχες», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε παράλληλα πως παρόλα αυτά η Ρωσία θέλει να συνεχίσει με τις συνομιλίες και να εξασφαλίσει τις δικές της απαιτήσεις.

«Παρ’ όλες τις προκλήσεις, η ρωσική αντιπροσωπεία θα συνεχίσει με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ωθώντας για το δικό μας προσχέδιο συμφωνίας που περιγράφει σαφώς και πλήρως τις αρχικές και βασικές θέσεις και απαιτήσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ απέρριψε τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως ο Λαβρόφ δεν συμμετέχει απευθείας στις διαπραγματεύσεις και πως οι δηλώσεις του έχουν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία».

Ο Ποντόλιακ είπε πως η Μόσχα θέλει να εκτρέψει την προσοχή από τα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν αμάχους, και πρόσθεσε: «Έτσι πρέπει να δούμε οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις», είπε.