Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να επιβάλουν ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με φόντο την ουκρανική κρίση, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να κάνει έναν αστεϊσμό για τις συνήθειες των ρώσων αξιωματούχων που τελικά μετά απέσυρε.

Ads

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο τράπεζες, αμυντικό τομέα, ενώ την ίδια ώρα περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιακές αγορές.

Σύμφωνα τις αναρτήσεις του Μπορέλ στο Twitter, όλα τα μέλη της ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής της Ρωσίας, καθώς και κάποιοι ολιγάρχες θα υποστούν κυρώσεις από την ΕΕ, οι οποίες κατά κανόνα περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Ο Μπορέλ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις είναι ένα μόνο μέρος της απάντησης της ΕΕ, ενώ σε σχόλιό του σχετικά με τις αγαπημένες συνήθειες των ρώσων αξιωματούχων στην Ευρώπη, ο ίδιος ανέφερε:

Ads

«Όχι πια ψώνια στο Μιλάνο, πάρτι στο Σεν Τροπέ, διαμάντια στην Αντβέρπη». Ένα σχόλιο, πάντως, το οποίο έσπευσε άμεσα να αποσύρει.