Την οργή του Τζο Μπάιντεν προκάλεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια τηλεφωνήματος όταν ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από τις ΗΠΑ.

Ads

Ειδικότερα, πρόκειται για μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών τον Ιούνιο, η οποία εξελίχθηκε διαφορετικά από τις προηγούμενες, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Ο Μπάιντεν μόλις είχε τελειώσει να λέει στον Ζελένσκι ότι μόλις είχε δώσει το πράσινο φως για άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, όταν ο Ζελένσκι άρχισε να απαριθμεί όλη την πρόσθετη βοήθεια που χρειαζόταν και δεν έπαιρνε.

Ο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του, είπαν οι άνθρωποι με γνώση της κατάστασης. Ο αμερικανικός λαός ήταν αρκετά γενναιόδωρος και η κυβέρνησή του και ο αμερικανικός στρατός εργάζονταν σκληρά για να βοηθήσουν την Ουκρανία, είπε, υψώνοντας τη φωνή του, και ο Ζελένσκι θα μπορούσε να δείξει λίγη περισσότερη ευγνωμοσύνη.

Σύμφωνα με το nbc news αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η σχέση του Μπάιντεν και του Ζελένσκι βελτιώθηκε μόνο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ιουνίου, μετά την οποία ο Ζελένσκι προέβη σε δήλωση με την οποία επαίνεσε τις ΗΠΑ για τη γενναιόδωρη βοήθειά τους. Αλλά η σύγκρουση αντανακλά την πρώιμη συνειδητοποίηση του Μπάιντεν ότι τόσο η υποστήριξη του Κογκρέσου όσο και η δημόσια υποστήριξη για την αποστολή δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να ξεθωριάζει. Η στιγμή αυτή έφτασε ακριβώς την ώρα που ο πρόεδρος ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για ακόμη περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία.

Ads

«Μπλόκο» από τους Ρεπουμπλικάνους

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα αντίσταση από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, η οποία δεν υπήρχε όταν το Κογκρέσο ενέκρινε προηγούμενα κονδύλια για την Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος έχει εξετάσει να ζητήσει από το Κογκρέσο δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προσδιορίσει δημοσίως το ποσό. Οι νομοθέτες και οι λομπίστες της Ουκρανίας ελπίζουν σε 40 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια και ορισμένοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις αναμένουν ότι ο αριθμός θα είναι περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια.Μια πηγή που γνωρίζει τη συζήτηση δήλωσε ότι ο Μπάιντεν ήταν άμεσος με τον Ζελένσκι σχετικά με τον χειρισμό των θεμάτων στα κατάλληλα στρατιωτικά κανάλια, αλλά ότι η ανταλλαγή δεν ήταν έντονη ή θυμωμένη.