Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, υπογραμμίζοντας ότι «από σήμερα» οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης.

Ads

Όπως τόνισε οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών.

Εκλέχτηκα για να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πιτσμπουργκ και όχι του Παρισιού, είπε χαρακτηριστικά.

Ads

«Οι εταίροι μας οι οποίοι μολύνουν πολύ περισσότερο από εμάς όπως η Κίνα και η Ινδία μπορούν να πράξουν πολύ διαφορετικά ενώ σε εμάς απαγορεύεται. Ο μόνος στόχος της συνθήκης του Παρισιού ήταν να εξοντωθούν οικονομικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι πολίτες τους».

Επισήμανε ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επανείσοδο των ΗΠΑ στη συνθήκη ή θα προσπαθήσει για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να «επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία» για το κλίμα.

Σημείωσε πως η συμφωνία του Παρισιού δεν είναι «το τέλος της διαδρομής για το κλίμα, αλλά η αρχή. Στόχος μου δεν είναι να προστατεύω τίποτε περισσότερο από τους πολίτες αυτής της εκπληκτικής χώρας. Είναι καθήκον μου να κάνω αυτή τη χώρα μεγάλη ξανά».

Η δήλωση Ομπάμα μετά την ανακοίνωση Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

image

«Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει τη χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενεές», αναφέρει ο Ομπάμα σε γραπτή δήλωση του μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Greenpeace: Ηθικά χρεοκοπημένη η απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα

Ευρωπαϊκές Aντιδράσεις 

Μετά την επίσημη ανακοίνωση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως «ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών, μετά από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς. Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε “διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας”.

«Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται» είπε ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρία στις αρχές Μαΐου. «Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)» είπε.

«Απογοητεύθηκε» η Τ. Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι «απογοητεύθηκε» από την απόφασή του. «Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)» σημειώνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

ΟΗΕ: Η απόσυρση των ΗΠΑ αποτελεί «μεγάλη απογοήτευση»

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, αποτελεί «μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια», είπε χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντεζάρικ.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών – μαζί με άλλες χώρες – θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οραματικότητα και ηγεσία, εργαζόμενοι για την χαμηλού-άνθρακα, ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία του 21ο αιώνα”, είπε ο Ντεζάρικ. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε περιβαλλοντικά θέματα, και ότι ο Γκουτέρες προσβλέπει στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε “να χτιστεί το βιώσιμο μέλλον από το οποίο εξαρτώνται τα εγγόνια μας».

Ο Καναδάς εκφράζει την απογοήτευσή του

Ο Καναδάς είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα. «Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο» είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους. «Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή» ανέφερε.

Ιαπωνία: Η απόσυρση των ΗΠΑ είναι «λυπηρή»

Η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών  ήταν «λυπηρή» και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.«Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά», είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

image

Η πολιτική Τραμπ φέρνει κοντά ΕΕ και Κίνα

Οι συναντήσεις που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7 επιβεβαίωσαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνεται από τη συνεργασία με την ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε το σύνθημα της στροφής: «Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στους εταίρους της και πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια της».

Αυτή τη στροφή σηματοδοτεί και η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, η οποία διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Οι δύο πλευρές, με δεδομένη τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, φέρονται έτοιμες να προσεγγίσουν η μία την άλλη και να παρακάμψουν, όσο αυτό είναι δυνατό, τις ΗΠΑ ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις τους. Η ΕΕ περιμένει πολλά από την Κίνα και ελπίζει το Πεκίνο να ανταποκριθεί σε αυτό το άνοιγμα, που αφορά όλα τα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά θέματα, αλλά και τη συμφωνία για του Παρισιού για το Κλίμα.

Ρωσία και Αυστραλία έχουν σπεύσει να δηλώσουν πως στηρίζουν τη Συμφωνία του Παρισιού, την οποία είχαν υπογράψει 197 χώρες, εκτός από τη Συρία και την Νικαράγουα.

Από την Apple μέχρι τη Βοστώνη

Εταιρείες όπως η Apple, η Unilever, η Google, κάνουν εκστρατεία υποστηρίζοντας πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνουν στη συμφωνία, ενώ αντίθετοι στην πολιτική Τραμπ δηλώνουν δήμαρχοι αμερικανικών μεγαλουπόλεων όπως η Βοστώνη.