Την ήττα της αριστεράς παραδέχτηκε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου καθώς η κάλπη στις βουλευτικές εκλογές ανέδειξε νικητή τον συνασπισμό της δεξιάς και της ακροδεξιάς

Ads

Με το σύνολο σχεδόν των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επισήμως την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.

Με όλες σχεδόν τις ψήφους καταμετρημένες ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της δεξιάς και της ακροδεξιάς κερδίζει την πλειοψηφία στο σουηδικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, η δεξιά κερδίζει 49,6 των ψήφων και 176 έδρες και η κεντροαριστερά 48,9% και 173 έδρες.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος (Σουηδοί Δημοκράτες) δήλωσε ότι το κόμμα του θα είναι μια εποικοδομητική δύναμη για να τονίσει «ήρθε η ώρα να βάλουμε την Σουηδία σε προτεραιότητα».

Ads

Δεν παραιτείται η Άντερσον

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Άντερσον παραμένει πρώτο κόμμα με 30,4%, ενώ η ακροδεξιά διατηρεί την 2η θέση (20,6%) με μικρή διαφορά από το τρίτο κόμμα, που είναι το Κόμμα των Μετριοπαθών (19,1%).

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, πάντως απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, λέγοντας με νόημα «έχουμε κάνει καλές επιλογές, ανυπομονώ να ηγηθώ του κόμματος στην αντιπολίτευση».