H Ελίζαμπεθ Σέικελφορντ παραιτήθηκε και η κίνηση αυτή συνοδεύεται από μια ορισμένη επιστολή στην οποία επικρίνει σκληρά τον υπουργό των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, υποστηρίζοντας ότι υπό την ηγεσία του η επιρροή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μειώθηκε διεθνώς, ενώ το ηθικό των Αμερικανών διπλωματών καταποντίστηκε κυρίως από την «ουσιαστική έλλειψη σεβασμού» που επιδεικνύει η κυβέρνηση Τραμπ.

Ads

Η επιστολή της Σέικελφορντ, που αποτελούσε μία από τους πολλά υποσχόμενους διπλωμάτες των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ειδική έκδοση διεθνών θεμάτων «Foreign Policy», στις 7 Νοεμβρίου και τώρα δόθηκε στη δημοσιότητα από το CNN. 

Στην επιστολή, η Σέικελφορντ αναφέρει ότι αν ο Τίλερσον είναι ανίκανος να επιδείξει την ποιότητα της ηγεσίας που απαιτείται για την διοίκηση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών και να αποτρέψει την έξοδο διπλωματών, όπως η ίδια, τότε: «θα σας παρακαλούσα ταπεινά να με ακολουθήσετε στην πόρτα της εξόδου». 

Επιπλέον αναφέρει ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ «υποβαθμίστηκε» και η επιρροή του μειώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αρνητική αυτή εξέλιξη καταγράφεται καθώς σύμφωνα με την Σέικελφορντ, η κυβέρνηση Τραμπ δίνει έμφαση στις στρατιωτικές επιλογές, έναντι της διπλωματίας σε μία περίοδο επικίνδυνων προκλήσεων για την άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ads

«Έχουμε παραχωρήσει στο πεντάγωνο την εξουσία μας να ηγούμαστε της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με εντολή του Λευκού Οίκου, σε μια εξέλιξη που είναι επιζήμια για τις ΗΠΑ», τονίζει χαρακτηριστικά η Σέικελφορντ.

«Παρά την προκλητική ασέβεια της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης στον επαγγελματισμό μας», οι διπλωμάτες του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών «συνεχίζουν να παλεύουν καθημερινά, προκειμένου να κρατήσουν στην εξωτερική πολιτικής μας σε θετική τροχιά και ν’ αποτρέψουν μία παγκόσμια καταστροφή, σε καιρούς ουσιαστικής επικινδυνότητας», προσθέτει. 

«Ωστόσο, για κάθε ημέρα που περνάει η αποστολή αυτή, γίνεται όλο και πιο μάταιη, οδηγώντας τους πιο έμπειρους και ταλαντούχους διπλωμάτες στην πόρτα του υπουργείου, σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς». 

«Σε αυτούς τους προκλητικούς σε παγκόσμιο επίπεδο, καιρούς, πρέπει να επιζητούμε την άσκηση της διπλωματίας, μέσω περισσότερων πόρων όχι λιγότερων», σημείωνε επίσης και δίνει έμφαση στην απουσία της άσκησης ηγεσίας στα ανώτερα επίπεδα του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι: «έχουν αποψιλωθεί, αφήνοντας λίγους διπλωμάτες να λάβουν σκληρές αποφάσεις για την αμερικανική εξωτερική πολιτική». 

Παράλληλα, η Σέικελφορντ σχολιάζει την αδιαφορία της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης και του Τίλερσον για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτή έγινε αντιληπτή σε συνάντηση με το προσωπικό του υπουργείου, τον περασμένο Μάιο: «Η απαξιωτική συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτέλεσε έκπληξη με δεδομένη την προεκλογική του εκστρατεία ενώ το σχόλιο σας για την αμφισβήτηση των μηχανισμών προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην συνάντηση του υπουργείου (3 Μαΐου) προκάλεσε σοκ σε πολλούς».