Οργισμένα αντέδρασε το Μεξικό στη νέα μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, την οποία ένας Μεξικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «εχθρική», την ώρα που ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτονται τη χώρα.

Ads

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι σκοπεύει να θεωρεί σχεδόν όλους τους παράτυπους μετανάστες υποψήφιους προς απέλαση και ότι θα επιχειρήσει να στείλει πολλούς από αυτούς στο Μεξικό, αν εισήλθαν στις ΗΠΑ από εκεί ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς τους.

Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνουν αυτές οι ανακοινώσεις θυμίζει την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει τον Ιανουάριο, όταν ο Τραμπ είχε ανακοινώσει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι το Μεξικό θα πρέπει να πληρώσει για το τείχος που σκοπεύει να κατασκευάσει στα σύνορα των δύο χωρών, λίγες ημέρες προτού επισκεφθεί την Ουάσινγκτον ο Μεξικανός ομόλογός του Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ τόνισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού είναι «καταπληκτικές αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι αναμένει «μια φοβερή συζήτηση» μεταξύ των Μεξικανών και των Αμερικανών αξιωματούχων.

Ads

Και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν στους δημοσιογράφους ότι σκοπός του ταξιδιού είναι να δημιουργηθεί μια στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έφτασε χθες το απόγευμα στην πόλη του Μεξικού. Λίγο αργότερα κατέφθασε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι για να συμμετάσχει στις συζητήσεις, στη διάρκεια των οποίων πρόκειται «να εξηγήσει λεπτομερώς» την εφαρμογή της νέας μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ.