Οργισμένη απάντηση έδωσε η Άγκυρα δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη της Αθήνας «persona non grata» και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες.

Ads

«Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία καταδικάζει αυτή την απόφαση της Αθήνας που αντέδρασε στην συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. «Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», είπε ο κ. Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Αν καλείς τη Λιβύη λέγοντας: “Θα απελάσουμε τον πρέσβη σας αν δεν στείλετε τα έγγραφα της θαλάσσιας συμφωνίας” η Λιβύη δεν θα γονατίζει. Αν τα ζητούσαν ευγενικά τόσο από εμάς όσο και από τη Λιβύη, θα μπορούσαμε να τους δώσουμε τα έγγραφα», συνέχισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε από τη μεριά της η Λιβύη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ads

«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύη, Μοχάμεντ Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε, είπε.