Την οργή κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων προκάλεσε σκίτσο, που σατιρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo.

Ads

Η οργή της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται μετά την κλιμάκωση της έντασης στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά του Εμανουέλ Μακρόν περί «ψυχοθεραπείας», οι οποίες προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που ανακάλεσε τον πρέσβη της στην τουρκική πρωτεύουσα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Η σύνταξη του Charlie Hebdo το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της». «Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Ads

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, υπερθεμάτισε: «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του Μακρόν φέρνει καρπούς!». «Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», έγραψε επίσης στο Twitter.

Υποστηρίζοντας ότι το περιοδικό είναι «το επίκεντρο μιας παραγωγής μίσους», ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε επίθεση στη Γαλλία, με επαίνους για τον ηγέτη του:
«Καταδικάζουμε την ανήθικη έκδοση για τον πρόεδρο μας. Δεν πρόκειται για την ελευθερία της σκέψης, αλλά για την εχθρότητα της πίστης. Αυτή η νοοτροπία έχει φθάσει σε σημείο αηδίας».

Οι δημοσιεύσεις του Charlie Hebdo που «πυροδοτούν μίσος κατά της πίστης και των προσωπικών δικαιωμάτων, δεν συνιστούν ελευθερία της έκφρασης» είπε ο Τσελίκ, αλλά πρόκειται «για μια βαρβαρότητα που πνίγει την ελευθερία της σκέψης… Και βλέπουμε ότι αυτή η βαρβαρότητα επεκτείνεται. Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε αυτό το μέτωπο της εχθρότητας. Ξέρουμε γιατί επιτίθενται στην πίστη μας και πυροδοτούν την πολιτική του μίσους κατά του προέδρου μας. Είναι εχθροί των αξιών τις οποίες στηρίζουμε. Ο πρόεδρος μας με αποφασιστικότητα συνεχίζει να στηρίζει τους καταπιεσμένους απέναντι σε αυτό το μέτωπο του μίσους».

Προχθές ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων με αποτέλεσμα κορυφαίοι αξωιματούχοι στην Ε.Ε. να απευθύνουν έκκληση να σταματήσει την επίθεση σε βάρος του Παρισιού.

Υπενθυμίζεται πως πρωτοσέλιδα της εβδομαδιαίας σατυρικής εφημερίδας με σκίτσα του Μωάμεθ προβλήθηκαν εκτενώς στη Γαλλία τις τελευταίες μέρες, μετά τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί από τον 18χρονο Τσετσένο Αμπντουλάχ Ανζόροφ, επειδή έδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές του.