Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στους υπαινιγμούς Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ads

Όπως τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αυτοί οι ισχυρισμοί ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Τζον Κέρι «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπε Ερντογάν, σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, ζήτησε από τις ΗΠΑ να παραδώσουν στις τουρκικές αρχές τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί μόνιμα από το 1999 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν παρουσιάζεται από την τουρκική ηγεσία ως ο υποκινητής του πραξικοπήματος, ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο ίδιος προσθέτοντας πως δεν αποκλείει το πραξικόπημα να ήταν ακόμη και σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον Ερντογάν για να στοχοποιήσει αυτόν και το κίνημά του.

Ads

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπήρξε σύμμαχος και μέντορας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο εδώ και τρία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε ορκισμένοι εχθροί. Εδώ και καιρό, ο Ερντογάν με επιχειρήσεις εκκαθάρισης ξηλώνει από τον στρατό, τη Δικαιοσύνη και την αστυνομία όλους τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και του κινήματός του «Χιζμέτ», ενώ έχει κλείσει και όλα τα μέσα ενημέρωσης στα οποία ο Γκιουλέν είχε επιρροή.

Απαντώντας στο αίτημα του Ερντογάν για έκδοση του «τρομοκράτη», όπως τον χαρακτήρισε, Γκιουλέν στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σημείωσε πως θα πρέπει να παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία για τους τουρκικούς ισχυρισμούς πριν εξεταστεί ενδεχόμενη έκδοσή του.

Οδηγία στους Αμερικανούς για αποφυγή των ταξιδιών στην Τουρκία

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε το Σάββατο οδηγία προς τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία.

Με δεδομένη «την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τις συνέπειές της, ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν στην Τουρκία» αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επίσης στον «αυξημένο κίνδυνο» λόγω της δράσης «τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλη την Τουρκία». «Οι ξένοι τουρίστες, περιλαμβανομένων των Αμερικανών, έχουν ήδη στοχοθετηθεί από διεθνείς και εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις» στην Τουρκία, αναφέρεται.

Ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας ήδη δοκιμάζεται από τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων μηνών στη χώρα, κυρίως αυτές στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ. Τον Μάιο, στην Τουρκία καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών των τελευταίων 22 ετών, μια πτώση σχεδόν 35% του αριθμού τους στα 2,5 εκατ. επισκέπτες.