Τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να προμηθεύσει με βαρέα όπλα τους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG) που πολεμούν ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα θεωρεί τους Κούρδους μαχητές της Συρίας «τρομοκράτες» και συνεργάτες του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά των τουρκικών αρχών για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

Βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποτρέψει με κάθε τρόπο τον σχηματισμό μιας αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στα σύνορα των δύο χωρών, καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε και τις κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα εντός της Τουρκίας.

Ωστόσο οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας θεωρούνται ως μια από τις πιο αξιόπιστες και αξιόμαχες δυνάμεις στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές και για αυτό το λόγο, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, έχουν τα τελευταία χρόνια τη στήριξη των ΗΠΑ και εν γένει της Δύσης. Αρχικά η άνοδος του Τραμπ στην εξουσία είχε ενισχύσει την ελπίδα της Άγκυρας για μια αλλαγή των αμερικανικών σχεδίων και αυτό είχε διαφανεί από τις πρώτες κινήσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Ωστόσο τελικά η Ουάσινγκτον επαναεπιβεβαίωσε την υποστήριξή της στους Κούρδους μαχητές.  

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως θέλει να πιστεύει ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα βρεθούν δίπλα στην Άγκυρα και όχι σε τρομοκρατικές οργανώσεις. «Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι οι ΗΠΑ να ανακαλέσουν αυτό το λάθος τους, χωρίς καθυστέρηση», σημείωσε. 

«Η απόφαση να εξοπλίσουν το YPG θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα για τις ίδιες τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας σχετικά με το PKK. Αν υπάρξει διαφορετική απόφαση, αυτή θα έχει ασφαλώς συνέπειες και θα επιφέρει αρνητικό αποτέλεσμα και για τις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά στέλνοντας μήνυμα στην Ουάσινγκτον.

Όπως είπε «δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι ΗΠΑ χρειάζεται να επιλέξουν ανάμεσα στη στρατηγική σύμπραξη με την Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση. «Κάθε όπλο που φτάνει στα χέρια [των Κούρδων της Συρίας] συνιστά απειλή για την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι η κύρια κουρδική ένοπλη ομάδα στη Συρία, το YPG, δεν είναι τίποτε άλλο παρά επέκταση του PKK, το οποίο λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον αντίθετα ξεχωρίζει το YPG από το PKK.

Επισήμανε δε πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να διακρίνει ανάμεσα στις αραβικές δυνάμεις που στηρίζει στη Συρία και στους Κούρδους, και να επιτρέψει μόνο στους Άραβες να εισέλθουν στη Ράκα.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος Νουρεντίν Τσανικλί χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την απόφαση των ΗΠΑ, τόνισε: «ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εξέφρασε από τη Λιθουανία την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να επιλύσουν τις εντάσεις με την Τουρκία σχετικά με την αμερικανική απόφαση να εξοπλισθούν κούρδοι μαχητές στη Συρία, λέγοντας: «Θα διευθετήσουμε κάθε ανησυχία».

«Θα δουλέψουμε πολύ στενά με την Τουρκία υπέρ της ασφάλειάς τους στα νότια σύνορά τους. Είναι τα νότια σύνορα της Ευρώπης και θα παραμείνουμε σε στενή σύνδεση», δήλωσε ο Μάτις στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του σε πεδίο βολής στη Λιθουανία.