«Όνειδος» χαρακτήρισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, το «πράσινο φως» που έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μεταρρύθμιση του ευαίσθητου ζητήματος των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ads

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισήγαγε τη λογοκρισία στο περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες του Διαδικτύου. Μπαίνουμε και επισήμως στο σενάριο του Μεγάλου Αδελφού του Όργουελ», έγραψε ο Ντι Μάιο στη σελίδα του στο Facebook. «Με δικαιολογία τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομιμοποιεί την προληπτική λογοκρισία», ισχυρίστηκε.
Στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σήμερα τη μεταρρύθμιση αυτή, που έχει ως στόχο να υποχρεωθούν οι κολοσσοί του Διαδικτύου (Google, YouTube κ.α.) να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη. Δημιουργείται επίσης ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» που επιτρέπει στις εφημερίδες ή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αποζημιώνονται όταν η παραγωγή τους αναπαράγεται στο Διαδίκτυο.

Χαρακτηρίζοντας «τρελή» την εισαγωγή του συγγενικού δικαιώματος, ο Ντι Μάιο εκτίμησε ότι «το σοβαρότερο πρόβλημα» είναι «ο μηχανισμός προληπτικού φιλτραρίσματος του περιεχομένου που αναρτούν οι χρήστες» (το άρθρο 13 της μεταρρύθμισης) από τις πλατφόρμες, εφόσον το περιεχόμενο αυτό καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα.

«Για μένα, είναι απαράδεκτο. Το Ίντερνετ πρέπει να παραμείνει ελεύθερο και ανεξάρτητο», συνέχισε ο Ντι Μάιο, προειδοποιώντας ότι θα δοθεί «μάχη» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις.

Ads

«Θα χαρώ πολύ να δω μετά τις προσεχείς ευρωεκλογές (τον Μάιο του 2019) μια εντελώς ανανεωμένη κοινοτική ηγεσία που ούτε καν θα της περνάει από το μυαλό να εισάγει παρόμοια σκουπίδια», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε «να πάρει αμέσως αποστάσεις» από τις δηλώσεις του Ντι Μάιο. «Το να απειλείς τον μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμό που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες είναι έργο των δημοκρατικά αναλφάβητων», τόνισε.