Οργισμένες διαμαρτυρίες κατά του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ξεσπάσει στην Σόμα, όπου βρίσκεται και το ορυχείο που κατέρρευσε παρασέρνοντας στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με τελευταίες αναφορές οι νεκροί είναι πάνω από 230, ενώ περισσότεροι από 120 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις σημειώνονται και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. 

Ads

Οκτώ συγγενείς ανθρακωρύχων συνελήφθησαν για προσβολή του προσώπου του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγγενείς και πολίτες θεωρούν ως υπεύθυνη για το ατύχημα την τουρκική κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Ερντογάν προσπαθεί να υποβαθμίσει την τραγωδία και να αποποιηθεί τις ευθύνες. «Τα ατυχήματα στα ορυχεία είναι συνηθισμένα πράγματα», δήλωσε επικαλούμενος πολύνεκρα ατυχήματα σε ορυχεία του 19ου αιώνα στην Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιαπωνία στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Στην Σόμα, όπου βρίσκεται το ανθρακωρυχείο, έχουν ξεσπάσει οργισμένες διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης. Διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση Ερντογάν επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και άρχισαν να το κλωτσούν, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα σε τρία αυτοκίνητα της πρωθυπουργικής αυτοκινητοπομπής. Εκσφενδόνιζαν πέτρες και ξήλωσαν την πινακίδα από το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο φωνάζοντας «δολοφόνε» και «κλέφτη». Εξοργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν και στα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Δημοσίευμα της τουρκικής Χουριέτ καταδεικνύει τις ευθύνες του Ερντογάν, ο οποίος στα τέλη Απριλίου απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με την ασφάλεια στα συγκεκριμένα ορυχεία. Την κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορούν και τα συνδικάτα καταγγέλλοντας ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας και έλλειψη επαρκών ελέγχων ασφαλείας μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των ορυχείων. Γενική απεργία κήρυξαν τα συνδικάτα για την Πέμπτη. 

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Τουρκίας. Στην Άγκυρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν του συγκεντρωμένους με εκτεταμένη χρήση χημικών. Συγκρούσεις και στην Κωνσταντινούπολη όπου η αστυνομία με δακρυγόνα και αντλίες νερού επιτέθηκε κατά πλήθους που ζητούσε την παραίτηση Ερντογάν. «Παραιτήσου» φώναζαν οι διαδηλωτές. 

Ads

Ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας κατήγγειλε τόσο την κυβέρνηση όσο και τη νέα διοίκηση της εταιρείας ορυχείων στη Σόμα για ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και εγκληματική αμέλεια. «Όσο τα ορυχεία ανήκαν στο κράτος σχεδόν κανένα ατύχημα δεν είχε συμβεί», ανέφερε. «Από τη στιγμή ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν τα έργα σε εργολάβους στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, ενώ οι κανόνες ασφαλείας τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε.

«Το συμβάν στη Σομά είναι ανθρωποκτονία, για την οποία είναι όλοι υπεύθυνοι, από τους συνδικαλιστές μέχρι τους επιθεωρητές ασφαλείας, από τον υπουργό μέχρι τον πρωθυπουργό», τόνισε. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο στην ίδια περιοχή είχε συμβεί πάλι ατύχημα για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης  CHP, MHP και BDP είχαν ζητήσει εξεταστική επιτροπή. Η πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής απορρίφθηκε με τις αρνητικές ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP.