Οργισμένες αντιδράσεις στον Αραβικό κόσμο αλλά και απογοήτευση και ανησυχία στις χώρες της Δύσης προκάλεσε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ads

Η Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ, διεμήνυσε πως ο αμερικανός πρόεδρος άνοιξε «τις πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τονίζοντας πως «καταδικάζει και απορρίπτει» αυτήν την αναγνώριση. Η απόφαση του Τραμπ, συνέχισε, «ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ».

Η Αίγυπτος απέρριψε την απόφαση του Τραμπ, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η Τουρκία έκανε λόγο για «ανεύθυνη» ενέργεια. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για μονομερή απόφαση και επεσήμανε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Ads

Η γερμανική κυβέρνηση «δεν στηρίζει αυτήν τη θέση γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών» τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, σύμφωνα με μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

«Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο Γκουτέρες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.