Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ως συμβολική κίνηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ads

Δέκα χρόνια μετά, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη συμμετοχική δράση για το περιβάλλον που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Πολίτες, οργανισμοί και επιχειρήσεις από 7.000 πόλεις, σε περισσότερες από 170 χώρες, έχουν στείλει έκτοτε το δικό τους μήνυμα.

Από τις ακτές της Αργεντινής, όπου η Ώρα της Γης κινητοποίησε χιλιάδες πολίτες για τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής 3,4 εκατομμυρίων εκταρίων, μέχρι το πρώτο «δάσος της Ώρας της Γης» έκτασης 2.700 εκταρίων στην καρδιά της Ουγκάντα και τα 17 εκατ. δέντρα που φυτεύτηκαν στο Καζακστάν, η πρωτοφανής αυτή κινητοποίηση έφερε την κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο με τους ανθρώπους παγκοσμίως να συντονίζονται με όραμα ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Το Σάββατο 25η Μαρτίου από τις 8:30 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ.κλείνουμε τα φώτα! 

Ads

image

Στην Αθήνα, από τον Λυκαβηττό μέχρι το Δημαρχείο

Το Σάββατο 25η Μαρτίου ο δήμος Αθηναίων συντονίζεται με την «Ώρα της Γής».

Από τις 20.30 έως τις 21.30 θα συσκοτισθεί ο Λόφος του Λυκαβηττού και θα σβήσουν τα φώτα στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Αθηνάς 63), τη γενική γραμματεία του δήμου Αθηναίων (Λιοσίων 22), καθώς και στο κτίριο που στεγάζεται η διεύθυνση Τεχνικών Έργων (Αθηνάς 16, πλατεία Καραμάνου).

Ο δήμος Αθηναίων καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να συμμετάσχουν στη συμβολική πρωτοβουλία και να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους, για μια ώρα από τις 20.30, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.

Στο αεροδρόμιο… σβήνουν τα φώτα

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα δώσει για 9η συνεχή χρονιά δυναμικό παρών κλείνοντας τα φώτα για την Ώρα της Γης.

Ο δυτικός διάδρομος θα διακόψει την λειτουργία του το Σάββατο 25 Μαρτίου, από τις 20:30 έως τις 21:30.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της «Ώρας της Γης 2017», θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτήρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους εντός του αεροδρομίου.
Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ανακοινώσεις στους αεροσταθμούς θα ενημερώνουν το κοινό για την παγκόσμια κινητοποίηση και τη συμμετοχή του αεροδρομίου της Αθήνας.

image

Τα μνημεία του κόσμου: Από την Ακρόπολη και τον Πύργο του Άιφελ μέχρι την Όπερα του Σίδνεϊ

Για ακόμη μια φορά, η Ακρόπολη θα είναι ανάμεσα στα παγκόσμια μνημεία, όπως ο Πύργος του ‘Αιφελ ή η Όπερα του Σίδνεϊ, που θα συσκοτιστούν. ‘Αλλωστε, μόνο πέρυσι, 12.700 τοπόσημα και μνημεία σε όλον τον κόσμο «έσβησαν τα φώτα τους».

«Με τη χώρα μας και τη Μεσόγειο να είναι από τις πιο ευαίσθητες περιοχές απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεν έχουμε καιρό να χάσουμε. Η ώρα να αλλάξουμε την κλιματική αλλαγή είναι τώρα. Όλοι μαζί μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα – πιο επίκαιρο από ποτέ – ενάντια στον άνθρακα και την υποβάθμιση των φυσικών μας πόρων που είναι και η ασπίδα μας. Σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα, ρίχνουμε φως στη συλλογική δράση απέναντι στη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης μας», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.