Το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020, φέρεται να εξετάζει η Όπρα Γουίνφρεϊ, μετά την καθηλωτκή ομιλία της για την σεξουαλική παρενόχληση και τα σκάνδαλα, στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δυο στενούς φίλους της.

Ads

Λίγο μετά την τιμητική βράβευση της με το βραβείο Σέσιλ Ντε Μιλ και την ομιλία της για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ανισότητας των φύλων, τα κοινωνικά μέσα γέμισαν με hashtags που έγραφαν #Oprah2020 με αίτημα την κάθοδο της τηλεοπτικής σταρ στις επόμενες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ηθοποιός Leslie Odom Jr, ήταν ένας από αυτούς που την υποστήριξε δημόσια, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Κατεβαίνει για υποψηφιότητα. Έρχονται καινούριες μέρες».

Σημειώνεται, ότι μετά την ομιλία της και το θόρυβο που ξέσπασε γύρω από το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της, η δημοφιλής παρουσιάστρια δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με την πολιτική, κάτι που έχει επαναλάβει και στο παρελθόν. Ωστόσο, ο συνεργάτης της, Stedman Graham, δήλωσε στους LA Times ότι «εξαρτάται από τον κόσμο και είναι πολύ πιθανό να το κάνει».

Επιπλέον, μιλώντας στο CNN, δύο φίλοι της Όπρα που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι η Αφροαμερικανίδα πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια «σκέφτεται ουσιαστικά» το ενδεχόμενο να κατέβει για πρόεδρος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δύο φιλικών προσώπων, αρκετοί άνθρωποι από το στενό περιβάλλον της Όπρα, την παροτρύνουν εδώ και μήνες να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, σύμφωνα με μία από τις δύο πηγές, η πρώην παρουσιάστρια δεν έχει λάβει ακόμη κάποια τελική απόφαση.

Ads

Η 63χρονη Γουίνφρεϊ στον λόγο της που συγκίνησε όλη την αίθουσα, απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη της Ρέισι Τέιλορ, μιας Αφροαμερικανής από την Αλαμπάμα που είχε τολμήσει να αναφέρει στις αρχές τον ομαδικό βιασμό της από έξι λευκούς άνδρες το 1944 και η οποία πέθανε τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από τα 98α γενέθλιά της. «Την βίασαν και την άφησαν με δεμένα τα μάτια στην άκρη του δρόμου. Την απείλησαν να την σκοτώσουν αν το έλεγε ποτέ σε κανέναν» είπε η Όπρα στο κοινό των ηθοποιών που την άκουγε στην αίθουσα και στα εκατομμύρια που παρακολουθούσαν από τις οθόνες τους. Τόνισε μάλιστα ότι οι βιαστές της Τέιλορ δεν δικάστηκαν ποτέ.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων λέγοντας: «Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την ενδημική σεξουαλική κακοποίηση στο Χόλιγουντ υπερβαίνουν τον κλάδο της ψυχαγωγίας, επισημαίνοντας ότι το θέμα «ξεπερνάει κάθε πολιτισμό, γεωγραφική περιοχή, φυλή, θρησκεία, πολιτική ή εργασιακό περιβάλλον». Και συνέχισε: Είναι οι γυναίκες των οποίων τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ. Είναι οικιακές βοηθοί, αγρότισσες. Εργάζονται σε εργοστάσια, σε εστιατόρια, βρίσκονται στον ακαδημαϊκό χώρο, στα νοσοκομεία. Είναι μέρος του κόσμου της τεχνολογίας και της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Είναι οι αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι στρατιώτες μας στο στρατό».

«Θέλω, λοιπόν, όλα τα κορίτσια που μας παρακολουθούν σήμερα να γνωρίζουν ότι μια νέα μέρα είναι στον ορίζοντα. Και όταν αυτή η νέα μέρα ξημερώσει θα είναι εξαιτίας πολλών υπέροχων γυναικών, πολλές από τις οποίες είναι εδώ σήμερα όπως και κάποιοι άνδρες που αγωνίζονται σκληρά για να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν θα ξαναπεί ποτέ «me too»…», πρόσθεσε η Γουίνφρεϊ.