Ρεκόρ καταγράφει η καλλιέργεια όπιου στο Αφγανιστάν, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Γενικού Επιθεωρητή των ΗΠΑ για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR), την οποία επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, με τη συνολική παραγωγή να ξεπερνά τα 209.000 εκτάρια το 2014, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Επιθεωρητής αμφισβητεί ανοικτά την αποτελεσματικότητα της πολιτικής κατά των ναρκωτικών που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία στοιχίζει 7,6 δισ. δολάρια (περίπου 6 δισ. ευρώ) στο αμερικανικό Δημόσιο.

Η συνολική αξία της παραγωγής από την καλλιέργεια όπιου στο Αφγανιστάν, αποτιμήθηκε στα 3 δισ. δολάρια το 2013 σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Γραφείου του Ο.Η.Ε. για τα Ναρκωτικά και την Εγκληματικότητα, με τη χώρα να εξακολουθεί να παράγει περίπου το 90% της παγκόσμιας “συγκομιδής”.

“Ακόμη χειρότερα”, όπως εκτιμά ο SIGAR, “τα στοιχεία αυτά εμφανίζουν αυξητικές τάσεις, όσο τα μέτρα ασφαλείας στις αγροτικές περιοχές του Αφγανιστάν περιορίζονται και τα μέτρα καταστολής εξασθενίζουν”.

Ads

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες στατιστικές για το Αφγανιστάν, μόνον έκπληξη δεν προκαλούν, αφού από το 2001, οπότε τα αμερικανικά στρατεύματα εκδίωξαν από την εξουσία τους Ταλιμπάν, η καλλιέργεια όπιου γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση.

“Όλες οι προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν απέτυχαν”, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο Jonah Black, ειδικός σε θέματα για τη συγκεκριμένη χώρα.

Μέχρι το 2009, οι Η.Π.Α. υποστήριζαν μια πιο επιθετική πολιτική ενάντια στην εξάπλωση των ναρκωτικών, με την εκρίζωση ολόκληρων καλλιεργειών παπαρούνας στις αγροτικές ζώνες του Αφγανιστάν, γεγονός που οδήγησε, όμως, στη δραματική αύξηση της διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη “χλιαρή” αντιμετώπιση των ναρκοκαρτέλ από πλευράς Καμπούλ, καταδεικνύουν ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να αλλάξουν τακτική και σύντομα μάλιστα, γεγονός που αποτυπώνεται και στην επιστολή του SIGAR.