Να εκμεταλλευτεί την «ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί από την πρόσφατη σχετική ηρεμία στις χρηματαγορές» για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη κάλεσε την ΕΕ ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ads

 
«Νομίζω ότι είναι τώρα καιρός οι Ευρωπαϊκές αρχές να ασκήσουν σθεναρές πιέσεις προς μια λύση», δήλωσε ο Πιερ Κάρλο Παντοάν σε συνέντευξη του στο Reuters.
 
O Πιερ Κάρλο Παντοάν ανέφερε πως παρά τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για «δύσκολο Αύγουστο ειδικά σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας» δεν επιβεβαιώθηκαν, σημειώνοντας ωστόσο πως οι αγορές βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση.
 
«Είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε αυτό που μοιάζει να είναι ένα πιστωτικό άνοιγμα από πλευράς των αγορών σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό οι αρχές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία» υποστήριξε ο Ιταλός οικονομολόγος.
 
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ τον παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές των κρατικών ομολόγων. Αναφερόμενος στα μεγάλα σπρέντ που αντιμετωπίζουν οι χώρες κυρίως της νότιας Ευρώπης δήλωσε πως αυτά δεν αντανακλούν τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία τους, αλλά μάλλον τους φόβους περί διάλυσης της ευρωζώνης.
 
«Εάν αυτό είναι ορθό, τότε η απάντηση σε αυτά τα σπρεντ πρέπει να είναι το να καθησυχαστούν οι αγορές πως η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί, πέρα από το γεγονός ότι οι χώρες αυτές πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές τους προσαρμογές», ανέφερε.
 
«Άρα η παρέμβαση στις αγορές ομολόγων είναι μια πολύ σημαντική προσωρινή υποστήριξη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής», πρόσθεσε. «Εάν η ΕΚΤ κατάρτιζε προτάσεις που δίνουν σαφές περιεχόμενο στις ιδέες περί υποστήριξης των αγορών κρατικών τίτλων, αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό», τόνισε ο Παντοάν.