Το σχέδιο του προέδρου της Ονδούρας, Πορφίριο Λόμπο, να προωθήσει την δημιουργία ιδιωτικών πόλεων έχει φέρει στο προσκήνιο της χώρας μεγάλα πολιτικά διλήμματα. Την στιγμή που εκπρόσωποι της δεξιάς κυβέρνησης κάνουν λόγο για το «πιο σημαντικό σχέδιο των τελευταίων πενήντα χρόνων», ασκείται τεράστια κριτική από την αντιπολίτευση η οποία υποστηρίζει ότι «το νεοφιλελεύθερο σχέδιο θα είναι καταστροφικό και θα καταπατά τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Ονδούρας». Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

 
Ο Πορφίριο Λόμπο, που ανέβηκε στην εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 2009, θεωρεί ότι η δημιουργία ιδιωτικών πόλεων θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση επενδυτών στην χώρα.
 
Οι λεπτομέρειες γύρω από το σχέδιο αυτό είναι ακόμη ρευστές, όμως σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της κυβέρνησης θα έχουν ως πρότυπο τις ανεξάρτητες κερδοσκοπικές βιομηχανικές πόλεις («ζώνες ελεύθερου εμπορίου»),  όπως το Ντουμπάϊ και το Χονγκ Κόνγκ. Η διαφορά θα είναι ότι θα έχουν χτιστεί από το μηδέν σε εκτάσεις που θα καθορίσει η κυβέρνηση.
 
Οι πόλεις αυτές είναι εμπνευσμένες από αμερικανούς οικονομικούς συμβούλους, και κυρίως του Πώλ Ρόμερ – απόφοιτου της σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγο και σήμερα καθηγητή στην σχολή Επιχειρήσεων Στέρν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οι πόλεις θα λειτουργούν εκτός κρατικού ελέγχου, θα έχουν την δικιά τους αστυνομία, τους δικούς τους νόμους, κυβέρνηση και φορολογικό σύστημα.
 
Η όλη ιδέα, σύμφωνα με τον Guardian, έχει εγείρει ενστάσεις σε μια χώρα που ήδη έχει ένα από τα χειρότερα επίπεδα κοινωνικής ανισότητας στον κόσμο. «Αυτό θα παραβιάσει κάθε δικαίωμα των πολιτών καθώς θα σημαίνει παραχώρηση γης σε μια πόλη που δεν θα υπακούει σε κανένα», αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα η Σάντρα Μέριμπελ Σάντσεζ, η οποία οργανώθηκε μαζί με διαδηλωτές που αντιμάχονταν στο σχέδιο.
 
Ακόμη και συνταγματικά πάσχει αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Όσκαρ Κρούζ, πρώην συνταγματικό εισαγγελέα, ο οποίος κινεί τις διαδικασίες για να υπάρξει έλεγχος από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. «Θα πρόκειται για κράτος εν κράτει, χωρίς την δυνατότητα ελέγχου», δηλώνει ο Κρούζ στο Associated Press.
 
Ήδη, όμως, η κυβέρνηση έχει συναντηθεί με μεγάλους επενδυτές, και σύμφωνα με το Associated Press, η MGK Investment Group έχει υποσχεθεί 15 δις δολάρια για να ξεκινήσει εργασίες στην πρώτη προτεινόμενη περιοχή.
 
«Αυτές οι περιοχές ανήκουν στους ανθρώπους της Γκαριφούνα και δεν μπορούν να παραχωρηθούν στο ξένο κεφάλαιο. Θυμίζει την αποικιοκρατία γίναμε μια χώρα της μπανάνας», δηλώνει η Μίριαμ Μιράντα, πρόεδρος ανθρωπιστικής οργάνωσης της Ονδούρας.