Να σταματήσουν αμέσως να παρεμποδίζουν στο Καπιτώλιο την ψήφιση του προσωρινού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ζήτησε με αυστηρό τόνο από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

«Προχωρείστε και ψηφίστε. Σταματήστε αυτήν την φάρσα. Τελειώνετε με το κλείσιμο των υπηρεσιών», τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα απευθυνόμενος στους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες στη διάρκεια του (εβδομαδιαίου) ραδιοφωνικού μηνύματός του προς τους πολίτες.

Κέρι: Αμετάκλητες οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ στους εταίρους τους

Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπογράμμισε πως  οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας παραμένουν ισχυρές παρά το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό που έχει παραλύσει τη λειτουργία της κυβέρνησης και ανάγκασε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει την περιοδεία του στη συγκεκριμένη ζώνη.

Ads

«Ας είμαστε σαφείς: τίποτε απ’ ό,τι συμβαίνει στην Ουάσιγκτον δεν μειώνει τις δεσμεύσεις μας έναντι των εταίρων μας στην Ασία», επεσήμανε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπαλί, όπου αύριο ξεκινούν οι εργασίες της συνόδου των χωρών της APEC (Συνεργασία των Χωρών Ασίας –Ειρηνικού).

«Μην πλανάσθε από το εφήμερο αυτό επεισόδιο στην αμερικανική πολιτική θεωρώντας το κάτι παραπάνω από μία στιγμή της πολιτικής. Αυτό είναι άλλωστε κι ένα δείγμα της στιβαρότητας της δημοκρατίας μας», είπε ο Κέρι.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν το αδιέξοδο παραταθεί ή επαναληφθεί, «ο κόσμος θα αρχίσει να αμφιβάλει για την βούληση, αλλά και την ικανότητα των ΗΠΑ να παραμείνουν σε τροχιά». «Όμως εγώ δεν πιστεύω πως δεν ισχύει αυτό και δεν θα γίνει κάτι τέτοιο», κατέληξε.