Με την κοινή παραδοχή ότι «μία νέα ημέρα για τις σχέσεις ΗΠΑ και την Κούβα ξημέρωσε», αλλά έχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει, συναντήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο νησί της Επανάστασης ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο.

Ads

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, μετά την πολύωρη συζήτηση που είχαν στο προεδρικό Μέγαρο της Αβάνας, ο ηγέτης της Κούβας χαιρέτισε τα βήματα που έχουν γίνει για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να λήξει το εμπάργκο. «Το εμπάργκο θα λήξει, αλλά δεν ξέρουμε πότε», είπε από την πλευρά του ο Ομπάμα.

Τι είπαν στη συνάντηση τους οι δύο ηγέτες:

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου:

Ads

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=W–7Hjtyk6k]

Μια νέα σελίδα άνοιξε

«Αυτή είναι μία νέα ημέρα για τις ΗΠΑ και την Κούβα» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση του με τον Ραούλ Κάστρο και διαβεβαίωσε τον λαό της Κούβας ότι η διαδικασία προσεγγίσης που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί ακόμα κι όταν εκείνος δώσει την σκυτάλη της διακυβέρνησης στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Προχωράμε μπροστά και δεν κοιτάμε πίσω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας: «Ο λόγος είναι η λογική. Η λογική ότι αυτό που κάναμε εδώ και 50 χρόνια δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά ούτε του αμερικανικού, ούτε του κουβανικού λαού».

Από την πλευρά του, ο Ραούλ Κάστρο, χαιρέτισε τα βήματα που έχουν γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα όσα έχουν γίνει «είναι θετικά, αλλά ανεπαρκή».

«Οι δύο χώρες έχουν βαθιές διαφορές που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν», ξεκαθάρισε ο Ραούλ Κάστρο, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα οι δύο χώρες «να αποδεχτούν τις διαφορές τους» και να ρίξουν βάρος στους δεσμούς που τις ενώνουν, προς όφελος των δύο λαών.

Όπως είπε ο Ραούλ Κάστρο δεν το φανταζόταν πριν 50 χρόνια ότι ένας Αμερικανός πρόεδρος θα μιλούσε από την Αβάνα, με τον Μπαράκ Ομπάμα να απαντάει με χιούμορ λέγοντας πως η ομιλία του θα κρατήσει λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς έχει να καλύψει ζητήματα περίπου μισού αιώνα.

image

Εμπάργο τέλος αλλά όχι ακόμα…

Μπορεί ο δρόμος για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών να έχει ανοίξει, αλλά ο δρόμος για την άρση του εμπάργκο φαίνεται να είναι ακόμα μακρύς.

Ο Ραούλ Κάστρο, κάλεσε τις ΗΠΑ να βάλουν τέλος στο εμπάργκο και να επιστρέψουν στην Κούβα τη βάση του Γκουαντάναμο, που όπως είπε έχει παράνομα καταληφθεί.

«Το εμπάργκο θα λήξει, αλλά δεν ξέρουμε πότε» ήταν η απάντηση του Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε, πάντως ότι πιστεύει πως «η αλλαγή θα γίνει».

image

Στο επίκεντρο τα δικαιώματα

Κλειδί για τις εξελίξεις θα αποτελέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Όπως είπε είναι δικαίωμα του λαού της Κούβας να αποφασίζει για το μοίρα του, αλλά οι ΗΠΑ από την πλευρά τους θα συνεχίσουν να μιλούν για τη δημοκρατία στην Κούβα.

Ο ηγέτης του νησιού της Επανάστασης απάντησε στην κριτική του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να απαιτεί από τους πολίτες της Κούβας να αποκηρύξουν την ελευθερία και την κυριαρχία τους». Είπε επίσης ότι η Κούβα πιστεύει ότι τα πολιτιστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα είναι οικουμενικά.

Όταν μάλιστα δημοσιογράφος που παρακολουθούσε την συνέντευξη Τύπου κάλεσε τον Ραούλ Κάστρο να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους, ο ηγέτης της Κούβας του απάντησε «Δώστε μου μια λίστα και θα τους αφήσω ελεύθερους. Εάν υπάρχουν αυτοί οι πολιτικοί κρατούμενοι, θα αφεθούν ελεύθεροι πριν τελειώσει η μέρα», λέγοντας ουσιαστικά ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

image

Η συνεργασία

Τους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες αναμένεται να συσφίξουν τη συνεργασία τους παρουσίασε επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην άρση του μπλόκου που μέχρι σήμερα υπήρξε στις απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την επανέναρξη των δρομολογίων για κρουαζιερόπλοια και πλοία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσέγγιση στον τομέα του εμπορίου και είπε: «Όπως συνεχίζω να καλώ το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο στο εμπόριο, έτσι ενθάρρυνα τον πρόεδρο Κάστρο να χαλαρώσει τους περιορισμούς για επιχειρήσεις στην Κούβα».

Είπε ότι κάλεσε τον Ραούλ Κάστρο να επιτρέψει τις κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και τον κάλεσε να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προσλαμβάνουν απευθείας κουβανούς πολίτες.

image

Μία συνάντηση που δεν έγινε ποτέ

Ερωτηθείς γιατί δεν συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο, ο Ομπάμα επέλεξε να μην απαντήσει.

#ObamaEnCuba Tweets