Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ως το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του στον Λευκό Οίκο την αποτυχία της προετοιμασίας της επόμενης ημέρας μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, που παραμένει βυθισμένη στο χάος των αιματηρών συγκρούσεων. Ωστόσο ο Αμερικάνος πρόεδρος υποστήριξε πως η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη το 2011 ήταν μια «σωστή κίνηση».

Ads

«Το χειρότερο λάθος; Πιθανότατα η αποτυχία να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα μετά από αυτό που νομίζω ότι ήταν το σωστό να κάνουμε, την επέμβαση στη Λιβύη», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Fox News όταν ρωτήθηκε για τις χειρότερες στιγμές της προεδρίας του.

Σημειώνεται πως μετά το θάνατο του Καντάφι ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των ένοπλων ομάδων, που οδήγησαν στη συγκρότηση δύο αντίπαλων κυβερνήσεων, ενώ ισχυρή παρουσία έχει πλέον και το Ισλαμικό Κράτος.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπαράκ Ομπάμα, πριν από λίγο καιρό, είχε ασκήσει έντονη κριτική και στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Λιβύη. «Μετά την επέμβαση η προσοχή του αποσπάστηκε, ενώ η Λιβύη βυθιζόταν στο χάος», είχε πει και πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι και χώρες του Κόλπου ήταν εκείνοι που καλούσαν σε δράση για την απομάκρυνση του συνταγματάρχη Καντάφι».

Ads

Σχετικά με το μεγαλύτερο επίτευγμα της προεδρίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας από τη μεγάλη ύφεση. Για τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο η καλύτερη ημέρα του στον Λευκό Οίκο ήταν όταν πέρασε τις μεταρρυθμίσεις για την υγειονομική περίθαλψη.