Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ και Ουκρανίας, οι φιλορώσοι αποσχιστές που έχουν καταλάβει σειρά δημοσίων κτηρίων σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, δεν δείχνουν διάθεση να αποχωρήσουν από αυτά. Παράλληλα, την αβεβαιότητά του για τον η συμφωνία που συνήφθη στη Γενέυη θα οδηγήσει όντως σε αποκλιμάκωση εξέφρασε την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας με κυρώσεις τη Μόσχα. Συνεχίζειτην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» το Κίεβο.

Ads

Ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα πως δεν θεωρεί ότι οι άνδρες του δεσμεύονται από μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να αφοπλιστούν και να εκκενώσουν κτίρια που έχουν καταλάβει. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «δεν υπέγραψε τίποτε για εμάς, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αυτόκλητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Ο Πουσίλιν είπε πως οι άνδρες του θα σκεφθούν να εγκαταλείψουν δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει μόνο όταν η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει το ίδιο, σημειώνοντας ότι συνεχίζει τις ετοιμασίες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για αυξημένη αυτονομία από το Κίεβο στις 11 Μαΐου.

Στο Χαρτσίσκ, βιομηχανική πόλη η οποία απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ,  οι φιλορώσοι που έχουν καταλάβει το δημαρχείο από την Κυριακή, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν.

Ads

Οδοφράγματα με ελαστικά αυτοκινήτων έχουν υψωθεί γύρω από το δημαρχείο, ενώ σημαίες της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ κυματίζουν μαζί με πανό τα οποία αναγράφουν «Όχι στο Φασισμό» και «Όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα, οι καταλήψεις συνεχίζονται και σε άλλες πόλεις στα ανατολικά, όπως στην Μακίιφσκα.

Κίεβο: Συνεχίζεται η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση»

Παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας δήλωσε ότι «η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται και το πόσο θα συνεχιστεί εξαρτάται από το πόσο οι τρομοκράτες θα παραμείνουν στη χώρα μας», σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει το σαββατοκύριακο την έναρξη μιας υποστηριζόμενης από το στρατό επιχείρησης προκειμένου να εκδιώξει τους φιλορώσους αντάρτες που έχουν καταλάβει κρατικά κτήρια περιλαμβανομένων αστυνομικών τμημάτων στην περιοχή του Ντονμπάς, αν και η επιχείρηση υπέστη σοβαρό πλήγμα όταν φιλορωσικές δυνάμεις «κατέσχεσαν» πολλά στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ομπάμα: Καμία βεβαιότητα για αποκλιμάκωση

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ο,τιδήποτε σε αυτό το στάδιο. Υπάρχει η πιθανότητα η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

«Θα χρειαστούν ακόμη πολλές ημέρες για να δούμε αν οι δηλώσεις θα παγιωθούν», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι με τους Ευρωπαίους «έχουμε προετοιμάσει επιπρόσθετα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε στους Ρώσους αν δεν δούμε μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης».

«Ελπίζω ότι θα δούμε μια εφαρμογή της συμφωνίας τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό με δεδομένο αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επιπλέον σημείωσε ότι βλέπει «το χέρι της Ρωσίας» πίσω από το σημερινό «χάος» στο ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας, αναφερόμενος «στην κίνηση εκφοβισμού των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία».

«Όμως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προσέγγιση. Την ενθαρρύνουμε να το κάνει», συμπλήρωσε, σημειώνοντας επίσης ότι συνομίλησε τηλεφωνικώς με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ουκρανίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ

«Οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η Ρωσία οφείλει να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή της στις ομάδες ατάκτων στην ανατολική Ουκρανία, για να παραδώσουν αυτές τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κτήρια τα οποία έχουν καταλάβει», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την συνομιλία που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι ο Μ. Ομπάμα και η Α. Μέρκελ συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ένοπλες ομάδες στην ανατολική Ουκρανία για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να έχει τηλεφωνική συνομιλία και με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Σταϊνμάγερ: Η ειρήνη δεν έχει ακόμη κατακτηθεί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία της Γενεύης «είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά πολλά άλλα πρέπει ακόμη να ακολουθήσουν». «Η ειρήνη δεν έχει ακόμη κατακτηθεί και βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τον σκοπό μας», τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πολλοί δεν περίμεναν την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας πριν από την διεξαγωγή της τετραμερούς συνόδου στη Γενεύη.