Δεν υπάρχουν – μέχρι στιγμής – σαφή στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο δράστης της σφαγής στο Ορλάντο καθοδηγήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατόπιν ευρείας σύσκεψης με τον επικεφαλής του FBI και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας στον Λευκό Οίκο.

Ads

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «εγχώριο εξτρεμισμό» και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούσαν εδώ και πολύ καιρό για τέτοιου είδους φαινόμενα. Μάλιστα σημείωσε ότι το αιματηρό επεισόδιο στο Ορλάντο – είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση από έναν δράστη στην ιστορία των ΗΠΑ – έχει ομοιότητες με αυτό του Σαν Μπερναρντίνο στην Καλιφόρνια. 

Στην περίπτωση του Σαν Μπερναρντίνο οι αρχές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δράστες είχαν εμπνευστεί από τους τζιχαντιστές αλλά δεν είχαν καθοδηγήσει από στελέχη του Ισλαμικού Κράτους στο εξωτερικό. 

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι και ο δράστης του Ορλάντο, ο Ομάρ Ματίν – Αμερικανός πολίτης με καταγωγή από το Αφγανιστάν – φαίνεται να διακήρυξε την πίστη του στον ISIS πριν επιτεθεί στους θαμώνες του gay club Pulse αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δρούσε με καθοδήγηση από την οργάνωση. 

Σημείωσε μάλιστα ότι ο Ματίν φαίνεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω διαδικτύου. Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος με δυο μάλιστα ανακοινώσεις έχει αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να τονίσει ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα του δράστη. Πρόσθεσε ότι η κοινότητα LGBT βρίσκεται στο στόχαστρο των τζιχαντιστών λόγω των πεποιθήσεών τους. 

Δεν παρέλειψε τέλος να ανοίξει εκ νέου θέμα για την οπλοκατοχή τονίζοντας ότι με τους ισχύοντες νόμους «είναι εύκολο σε διαταραγμένους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε όπλα».