H υπόθεση της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία «δεν είναι τελειωμένη υπόθεση» δεδομένου ότι δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε από την Χάγη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Νωρίτερα, είχε εισηγηθεί την αποπομπή της Ρωσίας από την ομάδα των 8 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου. Η Ρωσία σε αυτό απάντησε ότι «δεν την νοιάζει αλλά δεν θα είναι η μόνη χαμένη». Πάντως, ο Ομπάμα υποστήριξε ότι η λύση για την υπόθεση της Κριμαίας πρέπει να δοθεί διπλωματικά. 

Ads

Συγκεκριμένα, ο Ομπάμα είπε ότι δεν αναμένεται να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία διά της βίας. Μάλιστα σχολίασε ότι η παρουσία σημαντικής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα με την Ουκρανία είναι δικαίωμα του Κρεμλίνου. Ωστόσο, είπε ότι τον ανησυχεί το ενδεχόμενο περαιτέρω διείσδυσης της Μόσχας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι προτιμά να λυθεί το πρόβλημα μέσω της διπλωματίας. 

Ακόμη χαρακτήρισε την Ρωσία μια «περιφερειακή δύναμη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έχουν σημαντική επιρροή στους γείτονές τους» και την επέμβαση στην Κριμαία «αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι δύναμης».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν είναι ο υπ΄αριθμόν  ένα κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και όπως  είπε τον προβληματίζει περισσότερο η πιθανότητα να εκραγεί ένα πυρηνικό όπλο στο Μανχάταν.

Ads

Επανέλαβε, δε, ότι οι G7 στηρίζουν την ουκρανική κυβέρνηση και δεν αναγνωρίζουν όσα γίνονται. 

Τέλος, απέρριψε την σύγκριση της περίπτωσης της Κριμαίας με αυτή του Κοσόβου, ως άνευ νοήματος. «Όταν ακούω ότι γίνεται σύγκριση με το Κόσοβο όπου χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από την κυβέρνησή τους, αυτός είναι ένας παραλληλισμός που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας απειλούνταν», είπε.