Όμαρ Ματίν λέγεται, ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σε gay club στο Ορλάντο των ΗΠΑ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη τόσους. 

Ads

Ο Όμαρ Ματίν που έπεσε και ο ίδιος νεκρός από αστυνομικά πυρά ήταν Αμερικανός υπήκοος, αφγανικής καταγωγής. 

Μπήκε στο club βαριά οπλισμένος με καλάσνικοφ και περίστροφο ενώ πληροφορίες τον θέλουν να ήταν ζωσμένος με εκρηκτικό μηχανισμό. Κράτησε ομήρους εντός του μαγαζιού για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν επιχειρήσει η αστυνομία. 

Το προφίλ

Ήταν 29 ετών και διέμενε στο Σεντ Λούσι της Φλόριντα. Δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε και βρισκόταν κατά πληροφορίες σε λίστα υπόπτων για τρομοκρατία.

Ads

Ωστόσο, το FBI έχει ήδη ανακοινώσει ότι χειρίζεται το περιστατικό σαν τρομοκρατική επίθεση καθώς «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ένοπλος ίσως έκλινε προς την ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία».

image

image

Εκτιμάται ότι δρούσε μόνος. Οι αρχές εξετάζουν τυχόν σύνδεσή του με την τζιχαντιστική τρομοκρατία. 

Το NBC News πάντως μεταδίδει ότι ο ίδιος τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους πριν από την επίθεση στο gay club. 

Τι λέει ο πατέρας του δράστη

Ο πατέρας του Ματίν, Μιρ Σεντίκ, «δείχνει» πάντως προς την πλευρά του εγκλήματος μίσους. Όπως δήλωσε στο NBC News ο γιος του είχε εξοργιστεί όταν λίγους μήνες νωρίτερα είχε δει δυο άντρες να φιλιούνται στο Μαϊάμι. Τόνισε ότι πιστεύει ότι αυτό το γεγονός συνδέεται με τη δράση του. 

«Δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία» δήλωσε επίσης. «Ζητάμε συγγνώμη για ότι έγινε. Δεν γνωρίζαμε για τις πράξεις του. Είμαστε σοκαρισμένοι, όπως και ολόκληρη η χώρα» πρόσθεσε. 

Οι φωτογραφίες και η πρώην σύζυγος

Λογαριασμοί στο twitter που φέρονται να συνδέονται με το Ισλαμικό κράτος δημοσίευσαν τις πρώτες φωτογραφίες του Ομάρ Ματίν. Υποστηρικτές των τζιχαντιστών «χαιρέτιζαν» μάλιστα σε μηνύματά τους την επίθεση.

Αργότερα η πρώην γυναίκα του επιβεβαίωσε ότι είναι ο άντρας της που εικονίζεται στις φωτογραφίες ενώ μιλώντας ανώνυμα σε αμερικανικά μέσα υποστήριξε ότι όσο ήταν παντρεμένοι ήταν βίαιος, ασταθής και τη χτυπούσε «ακόμη κι επειδή δεν είχε τελειώσει το πληντύριο».