Όλα δείχνουν… πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία.

Ads

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου που ήρθαν στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι καμία από τις ευρύτερες παρατάξεις της αριστεράς και της δεξιάς δεν φαίνεται να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές θα κερδίσουν τις εκλογές, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να σημειώσει κάποιες απώλειες και να εξασφαλίσει γύρω στις 120 έδρες στις εκλογές, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox θα κερδίσει έδαφος και θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, εξασφαλίζοντας περίπου 40 έδρες από τις 350 του κοινοβουλίου.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο μαζί με το Σοσιαλιστικό, έχουν κυριαρχήσει στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, θα αυξήσει τα ποσοστά του, ενώ οι φιλελεύθεροι Ciudadanos θα είναι το κόμμα που θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στις εκλογές αυτές, στις οποίες δείχνει να εξασφαλίζει λιγότερες από το ένα τρίτο των εδρών που είχε λάβει τον Απρίλιο.

Ads

Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται να γίνονται δημοσκοπήσεις βάσει του ισπανικού νόμου.