Η Μεσόγειος κινδυνεύει να γίνει μια «θάλασσα αίματος» λόγω της έλλειψης πλοίων διάσωσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και του χάους στη Λιβύη που επιταχύνει ανησυχητικά τις ροές, προειδοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ads

«Αν δεν παρέμβουμε σύντομα, θα υπάρχει μια θάλασσα αίματος», δήλωσε συγκεκριμένα εκπρόσωπος της UNHCR στην Ιταλία, Καρλότα Σάμι, προσθέτοντας το εξής: «Είμαστε μάρτυρες μιας απότομης αύξησης. Προφανώς, οι μετανάστες δεν έχουν λόγο για το πότε ή πως θα φύγουν. Οι διακινητές παίρνουν αυτή την απόφαση γι’ αυτούς. Δεν θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται λιγότερο εάν οι άνθρωποι φτάσουν νεκροί ή ζωντανοί. Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότερα σκάφη είναι υπερπλήρη με ανθρώπους. Ποιος θα τους σώσει αν γίνουν ναυάγια;»

Όπως αναφέρει ο Guardian, χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται ενόψει καλοκαιριού να εγκαταλείψουν την Λιβύη, κυνηγώντας το ευρωπαίκό τους όνειρο. Αλλά με τις ΜΚΟ να είναι αποδυναμωμένες, ο αριθμός των ναυαγίων είναι πιθανό να αυξηθεί δραματικά. Αν και ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε πέρυσι, ο αριθμός όσων ήθελαν να έρθουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη αυξήθηκε δραματικά φέτος. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 1.940 άτομα έχουν φτάσει στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική από τις αρχές του 2019 από τους οποίους τυολάχιστον 350 πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Χαρακτηριστική του τι μέλλει γενέσθαι είναι μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Πολιτικών Μελετών (ISPI) με βάση τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, έδειξε ότι ένας στους οκτώ πρόσφυγες που προσπάθησαν να φύγουν από τη Λιβύη από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο έχασε τη ζωή του καθ ‘οδόν.

Ads

Από τα 10 πλοία που δραστηριοποιούνταν στη Μεσόγειο, εξακολουθεί να επιχειρεί μόνο ένα της γερμανικής SeaWatch. Πριν από τρεις εβδομάδες σκάφος κατασχέθηκε από τις αρχές για τη μεταφορά 47 ατόμων κι από τότε βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Λικάτα της Σικελίας.