Για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας κατηγόρησε το Ισραήλ η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι. «Η τιμωρητική κατεδάφιση οικιών και οι θάνατοι παιδιών εγείρουν σοβαρά ζητήματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου», τόνισε η Ύπατη Αρμοστής στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το Μεσανατολικό, καταδικάζοντας παράλληλα την και την αδιάκριτη εκτόξευση ρουκετών και όλμων από τη Χαμάς προς τις πόλεις του Ισραήλ. Κατόπιν το Συμβούλιο αποφάσισε να διεξάγει σχετική διεθνή έρευνα. Κατά της απόφασης τάχθηκαν οι ΗΠΑ. 

Ads

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα καταστρέψει τη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς και ξεκαθάρισε ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν αποτελούν εχθρό του Τελ Αβίβ. «Το Ισραήλ συμμορφώνεται πλήρως προς το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε απαντώντας στην Πιλάι καταγγέλοντας την Χαμάς για εγκλήματα πολέμου. Σημειώνεται ότι ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ χθες δήλωσε προκλητικά ότι οι στρατιώτες της χώρας του δικαιούνται Νόμπελ Ειρήνης για απίστευτη αυτοσυγκράτηση. 

Διαβάστε επίσης: Εγκλωβισμένοι στην φυλακή της Γάζας

Ο εκπρόσωπος του Κράτους της Παλαιστίνης στο Συμβούλιο κατηγόρησε με την σειρά του το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και δήλωσε ότι οι ενέργειες της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης εμπίπτουν εντός του διεθνούς δικαίου. Κάλεσε, δε, τις μεγάλες δυνάμεις να τερματίσουν την «ατιμωρησία» του Ισραήλ και ότι αυτό πρέπει να λογοδοτήσει «για τα εγκλήματά του», λαμβάνοντας δυνατό χειροκρότημα. Ακόμη σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς εργάζεται σκληρά με όλα τα μέρη για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας και για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή για την επίτευξη εκεχειρίας, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν κάποια βήματα προόδου – σενάριο που μέχρι χθες έδειχνε απίθανο.

Ads

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες σε ορισμένες περιοχές της Γάζας έχει τεθεί σε εφαρμογή προσωρινή εκεχειρία με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Από την Ντόχα του Κατάρ, ο αρχηγός της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, είπε ότι δεν δέχεται οριστική εκεχειρία αλλά μια κατάπαυση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους. Για να υπάρχει εκεχειρία σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας. Σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος στην πρωτοβουλία της Αιγύπτου για έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας. 

Νωρίτερα, μάχες διεξάγονταν μέσα και έξω από το νοσοκομείο αποκατάστασης «Ουάφα». Παλαιστίνιοι πυροβολούσαν προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες και εκείνοι απαντούσαν τα πυρά ρίχνοντας βλήματα. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν έχουν απομακρυνθεί όλοι οι ασθενείς και τα μέλη του προσωπικού από το νοσοκομείο αυτό, το οποίο είχε πληγεί από βλήματα τις προηγούμενες ημέρες.

Διαβάστε σχετικά: Tvxs Ανταπόκριση: Γάζα: Μια νύχτα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Από την Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είπε «σήμερα δεν μπορεί κανένας να μένει αδιάφορος μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, δεν μπορεί να μένουμε αδιάφοροι απέναντι στη νέα γενοκτονία του κράτους του Ισραήλ εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού, όπου καθημερινά σφάζονται παιδιά, άμαχοι, γυναίκες, εργαζόμενοι, νέοι, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται σε κανένα μας να εξομοιώνει τα θύματα με τους θύτες, θεωρούμε ότι άμεσα -και το θέσαμε αυτό το ζήτημα- η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ, κυρίως τις στρατιωτικές, αλλά και τις πολιτικές και οικονομικές, δεν μπορεί να δίνεται ανάσα σε ένα κράτος, σε ένα καθεστώς που δολοφονεί έτσι τον παλαιστινιακό λαό και δημιουργεί προβλήματα και κινδύνους ανάφλεξης σε όλη την περιοχή της Μεσογείου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «είναι κάποια γεγονότα που εκτυλίσσονται στην περιοχή μας που έχουν πάρει μια μορφή δραματικότητας και που ο ελληνικός λαός ο οποίος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε αυτά, δεν νομίζω ότι τον αφήνουν αδιάφορο, παρόλο που πολλοί θέλουν να μας βγάλουν στο περιθώριο αυτής της διεθνούς αλληλεγγύης».

Την Πέμπτη (19:30) η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία από την Πανόρμου προς την Ισραηλινή Πρεσβεία.