Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ενέκρινε ομόφωνα ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο προβλέπει την χάραξη ενός διεθνούς οδικού χάρτη με στόχο την επίτευξη ειρήνης στη Συρία. πρόκειται για μια σπάνια επίδειξη ενότητας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων σχετικά με μια σύρραξη που έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους.

Ads

Η απόφαση καλεί τον ΟΗΕ να προετοιμάσει εντός χρονικής προθεσμίας ενός μήνα «επιλογές» ώστε να εγκατασταθεί επί του πεδίου στη Συρία ένας «μηχανισμός επιτήρησης και επαλήθευσης» της κατάπαυσης του πυρός.

Η απόφαση του ΣΑ καλεί επίσης τον Οργανισμό να φροντίσει να συναντηθούν «αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016″.

Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην ανακοίνωση της Γενεύης» του Ιουνίου του 2012 σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και «επικυρώνει τις διακηρύξεις της Γενεύης».

Ads

Το κείμενο επαναλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη τον οποίο κατήρτισαν οι μεγάλες δυνάμεις στις συναντήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου στη Βιέννη.
Πέραν των διαπραγματεύσεων αντιπολίτευσης-καθεστώτος και την κήρυξη εκεχειρίας, ο οδικός χάρτης της Βιέννης προβλέπει τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε έξι μήνες, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 18 μήνες.

Μια τρίτη συνάντηση στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας της Βιέννης έλαβε χώρα χθες σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ 17 χωρών.

Παρόντες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που διεξήχθη υπό την προεδρία των ΗΠΑ, οι υπουργοί Εξωτερικών των περισσότερων μελών, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μονίμων μελών.

Προηγήθηκε χθες συνάντηση των χωρών οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο της Βιέννης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), όπου καταρτίστηκε οδικός χάρτης, ο οποίος προβλέπει σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης εντός εξαμήνου και διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες. Στο χθεσινό ψήφισμα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη της Βιέννης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η υποστήριξη προς το ανακοινωθέν της Γενεύης τον Ιούνιο του 2012, σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και επικυρώνονται οι διακηρύξεις της Γενεύης.