Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, “τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των προκλήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη” στη Μέση Ανατολή, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος.

Ads

Στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας που θα πρέπει να οδηγήσει “σε μια πολιτική λύση” και να “αναλάβει τις ευθύνες του” όπως αυτές προκύπτουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, κανένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έδειξε πρόθυμο να ζητήσει την κατεπείγουσα σύγκληση του Σώματος για να συζητηθεί η πρωτοφανής στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό, πολλοί διπλωμάτες (της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας…) απάντησαν όλοι: “Όχι, προς το παρόν”.

Ο Ντάνι Ντανόν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος του ΣΑ, είπε ότι έστειλε επιστολές στο Σώμα αυτό καθώς και στον γενικό γραμματέα, ζητώντας “να καταδικάσουν τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν”. Ζήτησε επίσης να απαιτήσουν από το Ιράν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών του από τη Συρία.

Ads