Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα το Ισραήλ για «την προφανώς σκόπιμη χρήση παράνομης φονικής και άλλης υπερβολικής βίας» εναντίον άμαχων διαδηλωτών στη Γάζα και ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις αυτές.

Ads

Το Συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση αυτή με 23 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 15 αποχές.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκαν διχασμένες στην ψηφοφορία, ενώ οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν καθώς αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρυσι κατηγορώντας το ότι μεροληπτεί εις βάρος του Ισραήλ. Oι χώρες που ψήφισαν κατά της υιοθέτησης της απόφασης είναι οι Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Φίτζι, Ουγγαρία, Τόγκο και Ουκρανία.

Η απόφαση βασίστηκε σε έκθεση του ΟΗΕ η οποία ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ ενδέχεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τον φόνο 189 Παλαιστινίων διαδηλωτών και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.100 στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν πέρυσι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Επίσης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε να αυξήσει την παρουσία των παρατηρητών του οργανισμού στη Λωρίδα της Γάζας