Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση στη Βενεζουέλα επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, σε ομιλία που πραγματοποίησε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Ads

«Η κατάσταση στη Βενεζουέλα καταδεικνύει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο οι παραβιάσεις αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων -περιλαμβανομένου του μη σεβασμού των βασικών ελευθεριών και της ανεξαρτησίας κρίσιμων θεσμών- μπορούν να επιταχύνουν την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτό «δείχνει επίσης πώς η ραγδαία επιδείνωση αυτών των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών δίνει χώρο σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό διαμαρτυριών, σε ακόμη μεγαλύτερη καταστολή και σε νέες παραβιάσεις των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων» πρόσθεσε.

Για την Μπατσελέτ «η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων και η τρέχουσα πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση που προκύπτει ως αποτέλεσμα είναι ανησυχητική».

Ads

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να εξετάσει πιο εμπεριστατωμένα την κατάσταση στη Βενεζουέλα στις 20 Μαρτίου, παρουσία της Μπατσελέτ. Η τελευταία προσκλήθηκε, τον Νοέμβριο, από το Καράκας να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα προκειμένου να «δει τις επιπτώσεις των κυρώσεων», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε σε διαδήλωση στις 9 Μαρτίου, «τέσσερα χρόνια» μετά την ανακοίνωση των πρώτων κυρώσεων από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Χθες Τρίτη, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για την κρίση στη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον θα επιβάλει προσεχώς και νέους περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μετά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του καθεστώτος στη Βενεζουέλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει «δευτερογενείς κυρώσεις» με στόχο ξένες επιχειρήσεις, αν όχι και χώρες, που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με βενεζουελάνικες οντότητες οι οποίες περιλαμβάνονται στην αμερικανική μαύρη λίστα.