Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη φέτος με μια έξοδο τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους -που έχουν ηττηθεί στην Συρία και το Ιράκ- που είναι περισσότερο επικίνδυνοι και πολέμησαν σφοδρότερα από το προηγούμενο κύμα μαχητών που επέστρεψαν στις χώρες τους, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Πολ Λαμπόρντ, διευθυντής της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών Κατά της Τρομοκρατίας.

Ads

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Λαμπόρντ δήλωσε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτιμούν πως ο αριθμός των μαχητών που επιστρέφουν από εμπόλεμες ζώνες έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.

Τα επίπεδα απειλής σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης παραμένουν υψηλά, έπειτα από μια σειρά αιματηρών επιθέσεων που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, με πολλές χώρες να ανησυχούν για την δυνατότητά τους να φυλάξουν τα σύνορά τους.

Ο Λαμπόρντ σημείωσε πως οι ξένοι μαχητές που επιδιώκουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη τώρα, είναι «πολύ περισσότερο επικίνδυνοι» από ό,τι εκείνοι από προηγούμενα κύματα επιστροφών μαχητών, οι οποίοι κατακλύζονται από εχθρότητα, έπειτα χρόνια στο πεδίο μαχών.

Ads

«Κατά μέσο όρο, αυτοί οι μαχητές είναι πολύ περισσότερο αφοσιωμένοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και με περισσότερες δεξιότητες», τόνισε.