Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ads

 
Αναλυτές αναφέρουν πως πρόκειται για μια σημαντική διεθνή διπλωματική επιτυχία καθώς είναι το πρώτο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011. Στο παρελθόν τρεις φορές Μόσχα και Πεκίνο, σύμμαχοι του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, είχαν ασκήσει βέτο σε σχέδια ψηφίσματος από τη Δύση.
 
“Απόψε, η διεθνής κοινότητα έκανε τη δουλειά της”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και πρόσθεσε πως “αυτό είναι το πρώτο σημάδι της ελπίδας στη Συρία εδώ και καιρό”. Ο Μπαν Κι Μουν ανέφερε πως η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία αποκαλούμενη και ως «Γενεύη 2» θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου.
 
Υπενθυμίζεται πως η παράδοση και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου ήταν σχέδιο της Ρωσίας, με το οποίο συμφώνησε τόσο το συριακό καθεστώς, όσο και οι ΗΠΑ, με στόχο να αποφευχθεί η σχεδιαζόμενη επίθεση στη Συρία από το “Συνασπισμό των Προθύμων”.
 
Μετά το ψήφισμα Ρωσία και ΗΠΑ τόνισαν πως σε περίπτωση που το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπάρξουν «συνέπειες» για το συριακό καθεστώς. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε πως οποιαδήποτε ενέργεια θα απαιτούσε ένα νέο ψήφισμα.
 
Την ικανοποίησή του για το ψήφισμα εξέφρασε και ο πρέσβης της Συρίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς όπως είπε καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τις ανησυχίες της κυβέρνηση Άσαντ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία, το Κατάρ, και τις ΗΠΑ πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.