Ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Συρία αποτελώντας έτσι το μισό του συνόλου των προσφύγων που άφησαν την πατρίδα τους από την αρχή των συγκρούσεων. Οι ροές των προσφύγων κινούνται συνήθως προς το Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο – ενώ κάποιοι κατευθύνονται στην Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

Ads

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότερα από 768.000 παιδιά που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους είναι κάτω των 11 ετών, ενώ κατά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 7.000 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους στις συρράξεις μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και των αντικαθεστωτικών.
 
Τόσο η Ύπατη Αρμοστεία όσο και η UNICEF υποστηρίζουν ότι τα παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα και απέναντι σε άλλους κινδύνους όπως η παιδική εργασία, οι παιδικοί γάμοι, η σεξουαλική εκμετάλλευση και το trafficking. Αναφέρουν μάλιστα ότι ακόμη 2.000.000 παιδιά έχουν μετακινηθεί εντός χώρας, ενώ 3.500 έχουν περάσει είτε συνοδευόμενα είτε ασυνόδευτα τα σύνορα με το Λίβανο και το Ιράκ.
 
«Αυτή είναι μια πραγματική αρπαγή των παιδιών από το σπίτι τους, ίσως ακόμη και από την οικογένειά τους, μια ανείπωτη φρίκη που τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε», τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ στο Reuters. «Πρέπει να μοιραστούμε όλοι αυτή την ντροπή», πρόσθεσε.
 
«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επιβίωση και την ευημερία μιας γενιάς αθώων», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, προσθέτοντας ότι «η νεολαία της Συρίας χάνει τα σπίτια της, τα μέλη της οικογένειας της και το μέλλον της. Ακόμη και όσα παιδιά πέρασαν τα σύνορα με ασφάλεια, είναι τραυματισμένα σωματικά και ψυχολογικά και έχουν ανάγκη από έναν λόγο για να ελπίζουν».
 
Συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας
 
Την Πέμπτη κατέθεσε επίσημο αίτημα στην Δαμασκό, ο ΟΗΕ για να στείλει επιθεωρητές του που θα ελέγξουν τις αναφορές για την χρήση χημικών όπλων. Υπενθυμίζεται ότι η συριακή αντιπολίτευση κάνει λόγο για περισσότερους από 1.300 νεκρούς, εκτιμώντας ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί καθώς εντοπίζονται διαρκώς θύματα. Μεταξύ των νεκρών φέρονται να βρίσκονται δεκάδες γυναικόπαιδα.
 
Μέχρι στιγμής, η συριακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει σχετική άδεια και υπό την σκιά της αβεβαιότητας ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει ζητήσει από τις μυστικές υπηρεσίες να διερευνήσουν τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους αντάρτες της Συρίας, ενώ η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και προμηθευτής όπλων της Δαμασκού, κάλεσε την Συρία να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ παραδεχόμενη μεν έτσι ότι έγινε χρήση χημικών όπλων – κάτι που απέδωσε σε προβοκάτσια της αντιπολίτευσης.
 
Ανώτεροι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία θα συναντηθούν, μάλιστα, την επόμενη Τετάρτη στη Χάγη προκειμένου να εξετάσουν λύσεις για την πιθανότητα λήξης του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μετά τις εκθέσεις για τη χρήση φονικών χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό.
 
Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι κάτι τέτοιο θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού όσον αφορά την εμπλοκή τους στην συριακή κρίση. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι ίσως είναι αναγκαία μια βίαιη επέμβαση στην Συρία.