Περίπου 40.000 χριστιανοί ζουν στην Καρακός, μια πόλη κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ. Οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώνονται καθημερινά σε 12 τοπικές εκκλησίες καθώς οι τζιχαντιστές κατευθύνονται προς την κοινότητα. Επιμέλεια: Μικαέλα Κόλλια

Ads

Ήταν το βράδυ της Τρίτης 10 Ιουνίου, όταν οι κάτοικοι της Καρακός πίστεψαν ότι είχαν μπει στην πόλη οι αντάρτες του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. Όλοι άρχισαν να τρέχουν προς τα σπίτια τους και να προειδοποιούν τους συντοπίτες τους ότι:  «Οι τζιχαντιστές είναι στην πόλη!»

Προμαχώνας καθολικών και ορθόδοξων χριστιανών

Το Ιράκ είναι μια διαιρεμένη χώρα, και είναι σε πόλεις όπως η Καρακός όπου η διαίρεση αυτή είναι πιο εμφανής. Η Καρακός είναι από τα λίγα μέρη της Μέσης Ανατολής, τα οποία φιλοξενούν πολλούς χριστιανούς. Συγκεκριμένα, στην Καρακός έχουν συσταθεί 12 εκκλησίες, τόσο για τους καθολικούς όσο και για τους ορθόδοξους χριστιανούς.

Ads

Οι ρίζες της πόλης φτάνουν πίσω στους βιβλικούς χρόνους της Μεσοποταμίας, με την ιστορία της να ρέει μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Η Βαβυλώνα, η Ουρ και η Νινευή, θέσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην Παλαιά Διαθήκη, βρίσκονται όλες στο σύγχρονο Ιράκ, που ήταν κάποτε η κοιτίδα του πολιτισμού και της δημιουργίας. Σήμερα, ωστόσο, οι δρόμοι της Καρακός είναι γεμάτοι σκουπίδια.

Αυτές τις ημέρες του τρόμου, οι οποίες έχουν αναδείξει την εξαιρετική αστάθεια του Ιράκ, ο φόβος και ο κίνδυνος στην Καρακός έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Καρακός είναι η πόλη μιας ιρακινής μειονότητας που αποτελεί στόχο για τους τζιχαντιστές.

Πριν από δύο εβδομάδες, η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) πήρε τον έλεγχο της Μοσούλης και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ακτίνα επτά χιλιομέτρων από τους χριστιανούς. Από τότε, οι άνθρωποι της Καρακός ζουν σε κατάσταση φόβου. Αν και οι πρώτες αναφορές για εισβολή αποδείχθηκαν λανθασμένες καθώς οι τζιχαντιστές δεν έχουν εισέλθει ακόμη στην πόλη, ο φόβος παραμένει.

Αν και για έναν χρόνο, η Καρακός είχε μείνει τελείως ανυπεράσπιστη, με τους στρατιώτες του ιρακινού στρατού να την έχουν εγκαταλείψει μετά την πτώση της Μοσούλης, 1.500 Κούρδοι μαχητές από την Ερμπίλ πήραν θέσεις μάχης στις εισόδους της πόλης. «Δεδομένης της παρουσίας των Κούρδων, αισθανόμαστε λίγο πιο ασφαλείς αλλά το ίδιο το γεγονός ότι πρέπει να είναι εδώ, στην πρώτη θέση, είναι τρομακτικό για εμάς», δήλωσε μια από τους κατοίκους στο Spiegel.

Η Καρακός έχει γίνει για τους ντόπιους καταφύγιο και φυλακή. Σύμφωνα με το Spiegel, περίπου ο μισός πληθυσμός έχει ήδη φύγει προς την κουρδική πόλη Ερμπίλ, ενώ πολλοί περισσότεροι αποχώρησαν μετά από τις συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων Πεσμεργκά, στα προάστια της πόλης.
 
Η ιστορία της Καρακός είναι επίσης ιστορία επανεξοπλισμού. Ακόμα κι αν πάνω από 800.000 χριστιανοί, από τα 1,3 εκατομμύρια που ζούσαν στο Ιράκ, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, η Καρακός παρέμεινε προπύργιο σταθερότητας.

Στις 20 Μαρτίου του 2003, την ημέρα που ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε με το βομβαρδισμό της Βαγδάτης, οι ιερείς της Καρακός κάλεσαν τους πιστούς και τους έδωσαν ξύλινο εξοπλισμό για να υπερασπιστούν την πόλη τους. Με τα χρόνια, απέκτησαν όπλα, στολές και κατάρτιση. Σήμερα, περίπου 1.000 χριστιανοί μαχητές βρίσκονται στις άκρες της πόλης, ενώ οι Πεσμεργκά έφτασαν για να προσφέρουν βοήθεια. Η προστατευτική δύναμη της πόλης είναι η πιο σημαντική ασχολία των κατοίκων. Είναι τώρα δουλειά των ανδρών να προστατέψουν τις εκκλησίες, τις γυναίκες και τα παιδιά τους από τους τζιχαντιστές.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους χριστιανούς»

Καθώς η Καρακός βρίσκεται ανάμεσα στη Μοσούλη και την κουρδική πόλη Ερμπίλ, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα των Κούρδων, σύμφωνα με το Spiegel.

Όπως δήλωσε στο Spiegel ο επικεφαλής της ασφάλειας της Καρακός, ο Μοχάμεντ, ο οποίος είναι Κούρδος μουσουλμάνος  που λαμβάνει το μισθό του από την κουρδική αυτόνομη κυβέρνηση, «οι Χριστιανοί είναι ένας ειρηνικός λαός και έχουν ζήσει εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα». Προσθέτει, μάλιστα, ότι κανείς δεν έχει πεθάνει στην Καρακός αφότου έφτασαν εκεί και διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να εισέλθει στην πόλη ζωντανός.

Σε απάντηση σε όσους αναρωτιούνται για τις προθέσεις των Κούρδων ο Μοχάμεντ σημειώνει ότι είναι καθήκον τους να προστατεύσουν τους χριστιανούς και ότι αυτό έχει και τα πλεονεκτήματα του για το Κουρδιστάν, καθώς έτσι εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας, λάδι και νερό. Επιπλέον, σύμφωνα με το Spiegel, ένας ακόμα λόγος που οι Κούρδοι είναι πρόθυμοι να λειτουργήσουν ως προστάτες των χριστιανών είναι ότι θέλουν να επεκτείνουν την επικράτειά τους και να ιδρύσουν το δικό τους κράτος.

Η Καρακός έχει ένα τζαμί και περίπου 100 μουσουλμάνους. Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη αυτού του πληθυσμού, οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν στους μουσουλμάνους την αγορά της γης ή ακινήτων στην περιοχή.