Άγνωστες έως σήμερα πτυχές του εμφυλίου πολέμου στη Συρία αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία. Το καθεστώς Ασάντ φέρεται να έχει απαγάγει χιλιάδες πολίτες και αυτό όχι μόνον για να εξουδετερώσει πολιτικούς του αντιπάλους.

Ads

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια το συριακό καθεστώς έχει απαγάγει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Από το 2011 το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταγράψει τουλάχιστον 65.000 υποθέσεις ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί, ανάμεσά τους 58.000 πολίτες, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση αρωγής χθες, Τετάρτη.

«Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για κομμάτι μιας καλά σχεδιασμένης εκστρατείας που έχει στόχο να σπείρει την τρομοκρατία στη χώρα και να καταπνίξει εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια αντίστασης», είπε ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φίλιπ Λούθερ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, ανάμεσα στους απαχθέντες βρίσκονται στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι, γιατροί αλλά και μέλη οργανώσεων αρωγής.

Μαύρη αγορά μεσαζόντων

«Συνήθως οι απαχθέντες κρατούνται σε υπερπλήρη κελιά υπό φρικτές συνθήκες», αναφέρεται στην έκθεση που αριθμεί περί τις 70 σελίδες. Πολλοί φέρονται να αφήνουν την τελευταία τους πνοή λόγω ασθενειών και βασανισμών, ενώ άλλοι απλά εκτελούνται, χωρίς φυσικά να έχουν προηγουμένως δικαστεί.

Ads

Συχνά πολλές απεγνωσμένες οικογένειες καταβάλλουν τεράστια ποσά για να αντλήσουν πληροφορίες για αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν εξαφανιστεί. Φαίνεται μάλιστα πως έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη μαύρη αγορά μεσαζόντων, οι οποίοι παίρνουν τα χρήματα. Δικηγόρος από τη Δαμασκό που μίλησε στη Διεθνή Αμνηστία έκανε λόγο για «χρυσωρυχείο» για την κυβέρνηση. Τα δυο τελευταία χρόνια μάλιστα, φαίνεται πως έγιναν στοχευμένες απαγωγές με σκοπό να αποφέρουν χρήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η οργάνωση, η φοιτήτρια Ρανίμ Ματούκ συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2014 και τέθηκε υπό κράτηση για συνολικά τέσσερις μήνες. Επί δυο μήνες η οικογένειά της δεν γνώριζε καν αν ζούσε. Ο πατέρας της, δικηγόρος με ειδίκευση σε υποθέσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξαφανίστηκε ήδη το 2012. Η Ρανίμ Ματούκ έκανε λόγο για εκτεταμένη χρήση βίας, βασανισμούς και βιασμούς στη φυλακή όπου κρατούνταν. Η ίδια κρατούνταν σε ένα κελί τεσσάρων τ.μ. μαζί με άλλες εννέα γυναίκες.

Και παιδιά ανάμεσα στα θύματα

«Το κελί μας είχε ένα μικρό παράθυρο από όπου βλέπαμε πτώματα σε διαδρόμους και στις τουαλέτες». Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν, σύμφωνα με την ίδια, και παιδιά μεταξύ 10 και 15 ετών.

H Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει εκατοντάδες υποθέσεις: η οδοντίατρος Ράνια αλ Αμπάσι απήχθη μαζί με τα έξι παιδιά της ηλικίας 2 έως 14 ετών τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έχουν χαθεί τα ίχνη της οικογένειας.

Ο φοιτητής αρχιτεκτονικής Ισλάμ Νταμπάς, ο οποίος διοργάνωνε ειρηνικές συγκεντρώσεις, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2011. Το 2012 τον επισκέφθηκε η οικογένειά του. Έκτοτε οι αρχές υποστηρίζουν ότι δεν κρατούν πλέον τον νεαρό και πως δεν γνωρίζουν καν, πού βρίσκεται.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να φέρουν τις υποθέσεις ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και να εντείνουν τις πιέσεις εναντίον του καθεστώτος επιβάλλοντας κυρώσεις.

Κείμενο: Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle