Βόμβα εξερράγη σε τέμενος των σιιτών Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, τραυματίζοντας 13 ανθρώπους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος με ανάρτησή της στο Twitter.

Ads

Υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της Υεμένης, περιλαμβανομένης και της Σαναά, οδηγώντας στον σχηματισμό ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές προκειμένου να ανακόψει την προέλασή τους. Σουνίτες ισλαμιστές μαχητές επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιρροή τους εν μέσω χάους.

«Μέλη του χαλιφάτου στη Σαναά πυροδότησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε τέμενος των Χούτι … ο οποίος οδήγησε στον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών από αυτούς» ανέφερε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας στη Σαναά, δύο από τους 13 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η πηγή πρόσθεσε πως η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα στο τέμενος πριν από την προσευχή της Παρασκευής.

Ads

Νωρίτερα φέτος, μία ομάδα ισλαμιστών μαχητών στην Υεμένη αποκήρυξαν την πίστη τους στον ηγέτη της αλ Κάιντα και δήλωσαν πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Τον Απρίλιο, ένα νέο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Υεμένη δημοσιοποίησε βίντεο το οποίο δείχνει, όπως υποστήριξε, τον αποκεφαλισμό τεσσάρων στρατιωτών από την Υεμένη και τον θάνατο από πυροβολισμούς άλλων δέκα.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), η πτέρυγα της αλ Κάιντα στην Υεμένη, έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε επιθέσεις που έχει διενεργήσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια και εκμεταλλεύεται τις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία της στις ανατολικές περιοχές.