Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν απομείνει στη Ράκα αναμένεται ότι θα αναχωρήσουν το βράδυ του Σαββάτου από την πόλη, παίρνοντας μαζί τους πολίτες, ως ανθρώπινες ασπίδες, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ads

Σύμφωνα με τον Ομάρ Αλούς, που είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκα, οι τζιχαντιστές θα πάρουν μαζί τους 400 αμάχους τους οποίους κρατούν ομήρους στο νοσοκομείο της πόλης.

Οι τζιχαντιστές συμφώνησαν να παραδόσουν την Ράκα στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται αυτή την ώρα στις λεπτομέρειες.

Αυτό που μεταδιδόταν νωρίτερα ως εκκένωση εγκλωβισμένων αμάχων, από τις συνοικίες της Ράκα που κατέχουν ακόμα οι πολιορκημένοι τζιχαντιστές, φαίνεται να εξελίσσεται σε παράδοση της πόλης.

Ads

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κρατάνε ακόμα το 10% της Ράκα.

Έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής να αποχωρήσουν τα γυναικόπαιδα και οι άμαχοι, οι οικογένειες των τζιχαντιστών και όσοι τζιχαντιστές παραδώσουν τα όπλα τους.

Θα μεταφερθούν με λεωφορεία στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ σε εδάφη που κατέχει ακόμα το Ισλαμικό Κράτος. Τα λεωφορεία για τη μεταφορά των πολιορκημένων βρίσκονται ήδη στην πόλη.