Σε διπλωματική ένταση βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Κύπρος και η Τουρκία αναφορικά με την ΑΟΖ της πρώτης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης Νίκο Χριστοδουλίδη, την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία με την οποίαν αποδείκνυε το παράνομο της τουρκικής οδηγίας. 

Ads

Η κυπριακή πλευρά, δε, τόνισε προς την Τουρκία ότι «η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών» για το κυπριακό.

Στην διπλωματική διαμάχη παρενέβη και η Αθήνα, με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κούτρα, να στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία ότι «γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της  υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».