Ο Γιώργος Κλώντζας κατάγεται από την Κρήτη. Είναι ένας από τους δύο καπετάνιους οι οποίοι οδηγούσαν το ακτιβιστικό σκάφος Ταχρίρ προς το λιμάνι της Γάζας, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ. Διαβάστε μία μαρτυρία αλλά και ένα παράπονο από την Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα.

Ads

 
Η μαρτυρία
 
Δύο σκάφη ξεκίνησαν από την Τουρκία με στόχο να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Ο Γιώργος Κλώντζας εξιστορεί στο tvxs.gr«Βρισκόμασταν περίπου 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά από το λιμάνι της Γάζας, δηλαδή σε διεθνή ύδατα, όταν εμφανίστηκαν οι Ισραηλινοί οι οποίοι αμέσως έριξαν τη λεγόμενη ομπρέλα (τα πολεμικά σκάφη έχουν τη δυνατότητα να θολώνουν την περιοχή), με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να βλέπουμε πού βρισκόμαστε. Επίσης, διακόπηκαν όλες οι τηλεπικοινωνίες. Αυτό ήταν το σήμα ότι έρχονται. Πράγματι, μετά από 10-15 λεπτά, μίλησαν για πρώτη φορά στον ασύρματο. Σε περίπου 20 λεπτά, βρέθηκαν όλοι γύρω μας: 15-16 πολεμικά σκάφη, 5-6 φουσκωτά και κάποια άλλα σκάφη που ρίχνουν νερό. Επί σχεδόν 1,5 ώρα ήταν σε εξέλιξη η επικοινωνία των δύο πλευρών για το ποιοι είμαστε, πού πάμε και όλα τα σχετικά. Οι Ισραηλινοί διαμήνυαν ότι έπρεπε να ανεβούν στο σκάφος και να το ελέγξουν. Εμείς αρνούμασταν, έως ότου ανέβηκαν, χωρίς τη θέλησή μας και ενώ βρισκόμασταν σε διεθνή ύδατα. Ουσιαστικά έκαναν πειρατεία».
 
Οι Ισραηλινοί ανέβηκαν και στα δύο σκάφη τα οποία και κατέλαβαν για να τα οδηγήσουν στο λιμάνι του Ασντόντ (ισραηλινό λιμάνι σχεδόν δίπλα από το αντίστοιχο της Γάζας): «Εκεί, λοιπόν, μας έβγαλαν όλους έξω, έναν – έναν (12 άτομα στο καναδικό σκάφος Ταχρίρ και άλλα 15 στο ιρλανδικό Σίρσε). Μας άφησαν να πάρουμε μαζί μας μόνο κάποια προσωπικά αντικείμενα, κατά βάση ρούχα. Δεν μας επέτρεψαν να πάρουμε φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και κινητά τηλέφωνα, αυτά μας τα πήραν όλα. Έπειτα, αναγκαστήκαμε σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο. Στη συνέχεια, μας μετέφεραν σε εγκατάσταση του υπουργείου Εξωτερικών, όπως είδαμε σε σχετική ταμπέλα. Μετά μας έκαναν ερωτήσεις κλπ».
 
Κάποιοι χτυπήθηκαν: «Εμένα μου συνέβη όταν δεν δέχτηκα να τοποθετήσω το δάκτυλό μου σε μηχάνημα που έπαιρνε ψηφιακό αποτύπωμα. Μου είπαν πως ή θα το έβαζα μόνος μου ή θα το έκαναν εκείνοι με τη βία, όπως και έγινε. Έκλεισαν τις πόρτες της αίθουσας, έβαλαν κουρτίνες, μου αλυσόδεσαν χέρια και πόδια, και ένας μου έριξε δυο γροθιές στο στομάχι. Κάποιος με έπιασε από το λαιμό με αποτέλεσμα να μη μπορώ να αναπνεύσω και τελικά ένας άλλος έπιασε το δάκτυλό μου και πήρε το αποτύπωμα».
 
Οι ακτιβιστές είχαν προβλέψει συνεργασία με δικηγόρο στο Ισραήλ, ωστόσο, παρόλες τις εκκλήσεις τους, ποτέ δεν τους επιτράπηκε να έρθουν σε επαφή μαζί του: «Πολύ γρήγορα έφτασε στο σημείο η πρόξενος της Ελλάδας, η οποία μας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε για εμάς (τους δυο Έλληνες καπετάνιους). Κάποια στιγμή μας έφεραν να υπογράψουμε 4 χαρτιά, τα οποία ήταν γραμμένα στα αγγλικά. Εγώ δεν υπέγραψα τα 3 από τα 4, τα οποία δεν γνώριζα καν τι αφορούσαν. Το τέταρτο ήταν για την απέλασή μου. Η πρόξενος μου είπε ότι δεν θα κέρδιζα τίποτα αν δεν το υπέγραφα, αλλά αντίθετα θα με κρατούσαν φυλακή για 3 μέρες και μετά θα με παρέπεμπαν στο δικαστήριο, οπότε και το υπέγραψα».
 
Το παράπονο
 
Η Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα ζήτησε από μια σειρά ευρωβουλευτών να παρέμβουν στις ευρωπαϊκές και στις ισραηλινές αρχές για την απελευθέρωση από το Ισραήλ των υπόλοιπων κρατούμενων διεθνών ακτιβιστών, ανάμεσα στους οποίους ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Πολ Μέρφυ.
 
Το μέλος της ελληνικής και γαλλικής Πρωτοβουλίας Αναστασία Πολίτη εκφράζει στο tvxs.gr την απορία της για το γεγονός ότι ο Κύπριος ευρωβουλευτής, υπεύθυνος για το παλαιστινιακό ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ενώ παρενέβη με επιστολή του στα αγγλικά* (βλ.παρακάτω) στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά μεν την άμεση απελευθέρωση του Ιρλανδού ευρωβουλευτή, αλλά απλώς την εξασφάλιση ότι οι υπόλοιποι πολίτες που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές δεν θα κακοποιηθούν: «Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Δεν πρέπει να απελευθερωθούν όλοι οι ΠΑΡΑΝΟΜΑ κρατούμενοι; Πρέπει απλώς να παρακαλάμε οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες να μην φάνε ξύλο και να μην υποστούν άλλη βία από αυτήν που ήδη έχουν υποστεί;».
 
Η Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα έχει απευθυνθεί επίσης στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος υποσχέθηκε τηλεφωνικά να παρέμβει άμεσα, στο Γάλλο ευρωβουλευτή Patrick Le Hyaric και στη Γαλλίδα ευρωβουλευτή Nicole Kiil Nielsen. Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο οποίος επίσης είχε ειδοποιηθεί για τα πρόσφατα γεγονότα, ενημερώνει ότι ο συλληφθείς Ιρλανδός Ευρωβουλευτής έχει καταγγείλει τη βίαιη μεταχείριση των συνεπιβατών του στο ιρλανδικό πλοίο, καθώς και του ίδιου.
 
*Vice chair of the Delegation of the European Parliament to the Palestinian Legislative Council, Kyriacos Triantaphyllides (GUE/NGL MEP), asked President of the European Parliament, Jerzy Buzek, “to take prompt action” following the arrests of participants in the Freedom Waves Flotilla to Gaza, including GUE/NGL MEP Paul Murphy, “asking [him] to intervene towards the Israeli authorities for the immediate release of MEP Paul Murphy and to ensure the other activisits aboard the MV Saoirse and the Canadian boat the Tahrir who have been arrested are not ill treated”.