1. Η «πολιτική του ροδάκινου» περνάει από την Ευρώπη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι αποζημιώσεις σε παραγωγούς και εξαγωγείς για τη ζημιά από το εμπάργκο της Ρωσίας θα πρέπει να δοθεί από την Ευρώπη και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως η ζημιά θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους. Και ενώ η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στην Ευρώπη, οι παραγωγοί ζητούν άμεση απογραφή και καταβολή της αποζημίωσης.

Ads

2. Ένα δεκάχρονο αγόρι έχασε τη ζωή του στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου κατά τη διάρκεια θαλάσσιου παιχνιδιού με φουσκωτό. Το παιδί έπεσε από την «μπανάνα» που την τραβούσε ένα ταχύπλοο και χτυπήθηκε από την προπέλα. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο χειριστής του ταχύπλοου έχουν συλληφθεί.

3. Προς τους Κούρδους φαίνεται πως στρέφεται η Δύση για την αντιμετώπιση των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ προμηθεύουν με όπλα το Ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ η ΕΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη για να εξετάσει τρόπους ενίσχυσης των Κούρδων. Την ίδια στιγμή ο σιίτης Αλ Μαλικι απομονώνεται πολιτικά, καθώς ο μεγαλύτερος σιίτικος συνασπισμός πρότεινε για την πρωθυπουργία τον αντιπρόεδρο της Βουλής Χάιντερ Αλ Αμπάντι. Ο Μαλίκι κατηγορείται πως με την πολιτική αποκλεισμού των σουνιτών που ακολούθησε ενίσχυσε τους τζιχαντιστές. Η πλειοψηφία φέρεται να επιθυμεί την δημιουργία ενός κοινού μετώπου της σιίτικης πλειοψηφίας, των Κούρδων και των μετριοπαθών σουνιτών ενάντια στους σουνίτες τζιχαντιστές.

4. Ο Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων και Λέκτορας Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ένας από τους 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που  κατέθεσαν πρόσφατα ερώτηση πρoς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το ζήτημα των ψυχιατρείων, μίλησε στο Tvxs.gr για τις συνέπειες του επικείμενου κλεισίματος των τριών ψυχιατρικών ιδρυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ads

5. «Φοροεπιδρομή» στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο θα μπορούν να διενεργούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ακόμα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών των ΗΠΑ (IRS). Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και τις επιφυλάξεις που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως για το θέμα θα αποφανθεί ο Άρειος Πάγος.

6. Σε απόλυτο κυρίαρχο στην Τουρκία αναδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της χώρας. Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό 51,8% και ευαγγελίζεται τη «Νέα Τουρκία».

7. Η Ρωσία ανακοίνωσε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, όμως η Δύση και το Κίεβο εκφράζουν ανησυχίες για μια ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα το Κίεβο ανακοίνωσε πως η επιχείρηση κατά των αυτονομιστών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και ο στρατός προετοιμάζεται για την «απελευθέρωση του Ντόνετσκ».

8. Διαβάστε τέλος για το πάρτι των εργολάβων που όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στήνεται από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ με στόχο «τον κατακερματισμό του ταχυδρομικού έργου και την εκχώρησή του στους ιδιώτες».