Εκατό χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, οι Ρώσοι εκδηλώνουν ιδιαίτερα μεγάλη «συμπάθεια, σεβασμό και θαυμασμό», προς τους Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιωσήφ Στάλιν, Βλάντιμιρ Λένιν και Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Αντίθετα πολύ λιγότερα είναι τα θετικά αυτά αισθήματα για τους Νικήτα Χρουστσόφ, Μπορίς Γέλτσιν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. 

Ads

Τα στοιχεία αυτά καταγράφει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο οργανισμός Levada – Centr στις αρχές του χρόνου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης ειδικά το ποσοστό δημοτικότητας του Στάλιν είναι το μεγαλύτερο που καταγράφεται στη σχετική δημοσκόπηση τα τελευταία 16 χρόνια. 

Ενδεικτικά τον Μάρτιο του 2006 αντιμετώπιζαν με «θαυμασμό», «σεβασμό» και «συμπάθεια» τον Στάλιν το 37% των Ρώσων. Τον Ιανουάριο του 2017, το ποσοστό αυτό έφθασε το 46%. 

Ads

Πάντως στο διάστημα από το 2006 έως το 2017, αυξήθηκε και ο αριθμός των Ρώσων που αισθάνονται «απέχθεια» για τον Στάλιν, φθάνοντας από το 17% στο 21%. 

Ο υποδιευθυντής του Levada Centr, Αλεξέι Γκραζντάνκιν, υποστηρίζει ότι η αύξηση της συμπάθειας προς τον Στάλιν έχει να κάνει συνειρμικά με την τάξη που τότε επικρατούσε στη χώρα. 

«Όσο πιο οξυμένη είναι η κατάσταση στην χώρα, τόσο πιο σκληρές είναι οι προκλήσεις ου αντιμετωπίζει το κράτος, ενώ σε επίπεδο μαζικής συνείδησης, είναι περισσότερες οι απαιτήσεις για άτομα στην πολιτική με σιδηρά πυγμή» τονίζει ο Γκραζντάνκιν σε δηλώσεις του στην rbk.ru.

«Στις φιλελεύθερες εποχές οι διαθέσεις αυτές αμβλύνονται, αλλά αυτή τη στιγμή είναι περίοδος σύγκρουσης με την Δύση, και ενός νέου κύκλου ψυχρού πολέμου, για αυτό παρατηρούμε μια άνοδο στις διαθέσεις αυτές», προσθέτει, ωστόσο. 

Θετικά βλέπουν οι Ρώσοι του Πούτιν και Μπρέζνιεφ 

Οι Ρώσοι άρχισαν επίσης να βλέπουν πιο θετικά τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα το ποσοστό των συμπαθούντων του Μπρέζνιεφ, αυξήθηκε σε διάστημα 11 χρόνων από το 39% στο 47%, ενώ στο ίδιο διάστημα το ποσοστό των συμπαθούντων του Πούτιν αυξήθηκε από το 76% στο 83%.

Ο Γιούρι Αντρόποφ εξακολουθεί να είναι συμπαθής στο 37%, ενώ ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης εξακολουθεί εκατό χρόνια μετά να συγκεντρώνει την συμπάθεια, τον σεβασμό και τον θαυμασμό του 44% των Ρώσων πολιτών.

Οι λιγότερο συμπαθείς ηγέτες για τους Ρώσους πολίτες σήμερα είναι ο Νικήτα Χρουστσόφ, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 28%, ο Μπορίς Γέλτσιν με ποσοστό 17% και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με ποσοστό 15% που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό που κατέγραψε η δημοσκόπηση.