Οι υγειονομικές αρχές της Ρωσίας έκλεισαν τέσσερα καταστήματα «McDonald’s» στη Μόσχα, μεταξύ αυτών και του πρώτου που δημιουργήθηκε στη χώρα. Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες σε πάνω από 430 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι αρμόδιες αρχές «εντόπισαν πολλαπλές παραβάσεις των υγειονομικών κανονισμών» σε ελέγχους που πραγματοποίησαν από τις 18 έως τις 20 Αυγούστου. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα μελετήσει τις καταγγελίες εναντίον των franchise καταστημάτων της και «θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει πως αυτά θα ανοίξουν και πάλι το συντομότερο δυνατό». «Κύρια προτεραιότητα της εταιρείας McDonald’s είναι να προσφέρει ποιότητα στους πελάτες της και ασφαλή προϊόντα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Το κλείσιμο των τεσσάρων καταστημάτων των «McDonald’s» έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία αποφάσισε εμπάργκο των προϊόντων από τη Δύση στον τομέα των αγροτοκτηνοτροφικών ειδών, ύστερα από τις κυρώσεις που της είχαν επιβληθεί από ΗΠΑ και ΕΕ για τη στάση της στην Ουκρανική κρίση.

Η εισβολή του Big Mac

Μεταξύ των καταστημάτων που έκλεισαν στη Μόσχα είναι και αυτό στην πλατεία Πουσκίνσκαγια. Το εν λόγω κατάστημα ήταν το πρώτο που άνοιξε στη Ρωσία, το 1990, και αποτέλεσε μια συμβολική εικόνα στην παγκόσμια ιστορία, καθώς τα McDonald’s, σύμβολο της παγκόσμιας κυριαρχίας της αμερικανικής κουλτούρας αλλά και της ισχύς των ΗΠΑ, πατούσε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση. Στα εγκαίνια του πλήθος κόσμους σχηματίζοντας τεράστιες ουρές περίμενε για αρκετές ώρες να δοκιμάσει το διασημότερο γεύμα της Αμερικής: Ένα μπέργκερ από τα McDonald’s.