Οι πρώτες δημόσιες τουαλέτες έκαναν πριν λίγο καιρό την εμφάνιση τους σε χωριά της Ινδίας. Μετά από έκκληση των κατοίκων, οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν μέχρι τα χωράφια για την φυσική τους ανάγκη. Το ζήτημα της δημόσιας τουαλέτας βρέθηκε στο προσκήνιο όχι μόνο, λόγω των κινδύνων υγείας που διατρέχουν οι γυναίκες πηγαίνοντας στα χωράφια, αλλά και εξαιτίας των σεξουαλικών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Ads

Η ιστορία με τα δύο κορίτσια που βρέθηκαν κρεμασμένα σε ένα δέντρο, αφού είχαν βιαστεί ομαδικά στις 27 Μαίου, έγινε γνωστή παγκοσμίως. Όπως λέγεται, τα κορίτσια εξαφανίστηκαν όταν πήγαν τη νύχτα να κάνουν την ανάγκη τους στην ύπαιθρο.

Ασφαλείς και υγιείς

Την ημέρα που η νέα τουαλέτα, σε χωριό στο βόρειο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, ήταν έτοιμη μια ομάδα γυναικών αστειεύονταν με το ποια θα τη χρησιμοποιήσει πρώτη. Η Νέιτου, που είναι 15 ετών, είπε ότι ποτέ ξανά δεν θα αφοδεύσουν στα χωράφια. «Τώρα μπορώ να πάω στην τουαλέτα το βράδυ χωρίς να διατρέχω κίνδυνο», δήλωσε.

Ads

Η έλλειψη τουαλέτας έχει ως αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους υγείας. Για παράδειγμα, η αφόδευση σε εξωτερικό χώρο, είναι μια από τις κύριες αιτίες της διάρροιας, η οποία σκοτώνει 334.000 παιδιά κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο στην Ινδία. Επίσης, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις σεξουαλικές επίθεση όταν πάνε να ανακουφιστούν πριν από την ανατολή ή μετά τη δύση του ηλίου σε απομονωμένα σημεία στην ύπαιθρο όσο και στις αστικές περιοχές.

Μια έρευνα του ΟΗΕ δείχνει ότι είναι συνηθισμένες οι γυναίκες σε τέτοιου είδους συνθήκες. Μέχρι και το 70% των κοριτσιών βιώνουν καθημερινά την ταπείνωση με λεκτική παρενόχληση και οι μισές από αυτές έχουν πέσει θύματα σωματικής κακοποίησης.

Σε εθνικό επίπεδο δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τους βιασμούς που συνδέονται με την έλλειψη τουαλέτας. Πέρυσι, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας ανέφερε ότι οι σχεδόν μισοί βιασμοί συνέβησαν επειδή οι γυναίκες βγήκαν στην ύπαιθρο να αφοδεύσουν. Η Νίνα Σριβάσταβα, η οποία είναι επικεφαλής του Ιδρύματος Equity, δήλωσε ότι το 80% των αγροτικών νοικοκυριών στο Μπιχάρ δεν έχουν τουαλέτες.

Η Καμπάνια του Μόδι

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Νεράντρα Μόδι συμπληρώνει 100 μέρες στην εξουσία, ωστόσο η υπόσχεση του για την κατασκευή 5 εκατομμυρίων τουαλετών δεν έχει υλοποιηθεί. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δηλώσει ότι πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι, το 53% των νοικοκυριών της Ινδίας, η οποία έχει πληθυσμό 1.2 δισεκατομμύρια, αφοδεύουν στην ύπαιθρο.

Την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εκστρατεία του “Clean India” για τα επόμενα 4 χρόνια, η οποία αρχίζει με τον εξοπλισμό τουαλέτας σε όλα τα σχολεία, με ξεχωριστές εγκαταστάσεις για τα κορίτσια. Η μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για τις κατασκευές προέρχονται από την κεντρική κυβέρνηση και δεν φθάνουν για όλες τις περιοχές.