Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι ψηφοφόροι του Ισημερινού για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών οι οποίες σηματοδοτούν το τέλος της εποχής του Ραφαέλ Κορέα και θα επιλέξουν εάν θα συνεχίσουν την πορεία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού ή αν θα κάνουν στροφή προς τη νεοφιλελεύθερη δεξιά. 

Ads

Ο δεύτερος γύρος – δεν είχε χρειαστεί να διεξαχθεί ποτέ από την πρώτη εκλογική νίκη του απερχόμενου προέδρου, το 2006 – θεωρείται καθοριστικός για την αριστερά στη Λατινική Αμερική που έχει αποδυναμωθεί μετά τις ανατροπές σε Αργεντινή, Περού και Βραζιλία. 

Πάνω από 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι υποχρεούνται – η αποχή τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο – να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και να επιλέξουν μεταξύ του σοσιαλιστή και πρώην αντιπροέδρου Λενίν Μορένο, ή του πρώην τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο, εκφραστή της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Πήραν 39,36% και 28,09% αντίστοιχα στον πρώτο γύρο. 

Φαβορί με βάση τις δημοσκοπήσεις, η μετάδοση των οποίων πάντως απαγορεύθηκε δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος που διέθετε προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του.

Ads

Όμως πιο πρόσφατες αδημοσίευτες έρευνες «κάνουν λόγο για ισοψηφία, 50 – 50, με μια ελαφριά τάση υπέρ του Λάσο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαντιάγο Μπασάμπε, πολιτολόγος της Λατινοαμερικάνικης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.

Παίζεται και το μέλλον του… Ασάνζ 

Εκτός από το μέλλον της χώρας στις εκλογές αυτές παίζεται και το μέλλον του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012. Οι δυο υποψήφιοι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις: 

Ο Γκιγιέρμο Λάσο υποστηρίζει ότι πρέπει να «επανεξεταστεί το άσυλο» που έχει χορηγηθεί στον ιδρυτή του WikiLeaks. 

Ο Λενίν Μορένο από την πλευρά του, δήλωσε ότι «ο κ. Ασάνζ θα παραμείνει στην πρεσβεία ωσότου του εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση» για να φθάσει στη χώρα της επιλογής του.

Ο Άσανζ καταζητείται στη Σουηδία για έναν βιασμό που ο ίδιος αρνείται πως διέπραξε. Φοβάται ότι απώτερος σκοπός της διαδικασίας είναι να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου καταζητείται για τη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων που αφορούσαν κυρίως τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.