Τα θυμάται κανείς αυτά τα κορίτσια; Για τους δικούς τους ήταν οι αγαπημένες τους πριγκίπισσες… Όμορφες, νέες, χαμογελαστές… Νεκρές. Από βίαιες, μερικές φορές κτηνώδεις επιθέσεις.

Ads

Η 25η Νοέμβρη, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δεν είναι μέρα μόνο για στατιστικά, αριθμούς και ποσοστά… Κάθε ένα από τα κορίτσια που χάθηκαν είχε πρόσωπο και όνομα.

Και μια φρικτή ιστορία.

image

Ads

Θυμάστε τη Jyoti Singh; Είναι το 23χρονο κορίτσι που είχε την ατυχία να βρεθεί το 2012 μέσα σε ένα λεωφορείο στο Νέο Δελχί, με μια αγέλη βιαστών που έκριναν ότι τα καλά κορίτσια δεν γυρνούν έξω τέτοια ώρα οπότε είχαν κάθε δικαίωμα να την βιάσουν, να την κακοποιήσουν, να την χτυπήσουν όσο ήθελαν. Η Jyoti κατέληξε στο νοσοκομείο. Έφυγε από τη ζωή αλλά έγινε «η κόρη της Ινδίας» αφού η ιστορία της γυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ με τον ίδιο τίτλο.

image

Θυμάστε την Oksana Makar; Τον Μάρτιο του 2012, η όμορφη 18χρονη βιάστηκε άγρια από μια συμμορία τριών φίλων στην πόλη Mykolaiv της Νότιας Ουκρανίας. Το κορίτσι έκανε το λάθος να τους απειλήσει ότι θα τους καταγγείλει οπότε ένας από τους βιαστές την στραγγάλισε. Νομίζοντάς την νεκρή, της έβαλαν φωτιά. Το κορίτσι όμως ήταν ζωντανό κι έμεινε έτσι με εγκαύματα σε όλο το σώμα για δέκα ώρες μέχρι να την βρουν… Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

image

Θυμάστε τη Reeva Steenkhamp; Η 30χρονη καλλονή ήταν το κορίτσι του Oscar Pistorious που ο διάσημος παραολυμπιονίκης την πέρασε – λέει – για διαρρήκτη και την πυροβόλησε ενώ ήταν κλεισμένη στο μπάνιο… το βράδυ του Αγίου Βαλεντίνου του 2013. Η πλάτη της όμως είχε σημάδια από χτυπήματα με μπαστούνι του κρίκετ. Κάποιος γείτονας κατέθεσε ότι νωρίτερα άκουσε φωνές… Οι φωτογραφίες  της νεκρής Reeva έκαναν τον γύρο του κόσμου…

 

image

Θυμάστε τη Jill Meagher; Την 29χρονη ιρλανδή ηθοποιό που ζούσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας; Πάντα χαρούμενη την έλεγαν οι συνάδελφοί της. Μέχρι το βράδυ της 22ας Σεπτεμβρίου 2012 που βγαίνοντας από μια pub όπου είχε πάει για ένα ποτό με τους συναδέλφους της, τα ψηλά τακούνια της τράβηξαν την προσοχή του βιαστή της. Το σπίτι της απείχε  πέντε λεπτά με τα πόδια. Δεν γύρισε ποτέ.

 

image

Θυμάστε την Özgecan Aslan; Τη φοιτήτρια ψυχολογίας από την πόλη Mersin της Τουρκίας; Τη νύχτα που δολοφονήθηκε είχε βγει με μια φίλη της για shopping και φαγητό. Στο γυρισμό, είχε μείνει μόνη της μέσα στο minibus αφού η φίλη της είχε κατέβει σε προηγούμενη στάση, και ο οδηγός το θεώρησε καλή ευκαιρία να την βιάσει. Η κοπέλα αντιστάθηκε με το spray πιπεριού που είχε και με αυτό υπέγραψε τη θανατική καταδίκη της. Ο οδηγός την χτύπησε με ένα σιδερένιο ραβδί και την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.

 

image

Θυμάστε τη Ζωή Δανακλίδου; Η 34χρονη κοπέλα από την Ξάνθη γυρνούσε στο σπίτι της και λίγο πριν φτάσει στην πόρτα της, την είδε ο γείτονας. Του άρεσε όπως ομολόγησε, της επιτέθηκε, την τράβηξε στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας, την βίασε, την χτύπησε και στη συνέχεια την περιέλουσε με βενζίνη, της έβαλε φωτιά και την έκαψε ζωντανή. Έτσι απλά.

 

image

Θυμάστε τη Vanessa Marcotte; Η 27χρονη κοπέλα ζούσε στη Νέα Υόρκη και εργαζόταν ως διαχειρίστρια λογαριασμών της Google. Τον περασμένο Αύγουστο είχε βγει για τρέξιμο γιατί αγαπούσε πολύ τις αθλητικές δραστηριότητες, κι εξαφανίστηκε, χάθηκε… Την επομένη βρέθηκε δολοφονημένη σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι της μητέρας της. Ήταν μια φρικτή δολοφονία, είπε η αστυνομία…

 

image

Θυμάστε τη Lucia Perez από την Αργεντινή; Τη 16χρονη που βγήκε βόλτα με δυο φίλους και κατέληξε άγρια δολοφονημένη και κακοποιημένη έξω από ένα νοσοκομείο; Η απάνθρωπη σεξουαλική κακοποίηση ήταν η αιτία που το κορίτσι υπέστη καρδιακή ανακοπή. Ο θάνατος της Lucia πριν από έναν μήνα, έγινε η αφορμή να γεμίσουν οι δρόμοι στην Αργεντινή και σε όλη τη Λατινική Αμερική με το σύνθημα: Ni Una Menos.

image